L'alacantina Francisca Aguirre, Premi Nacional de les Lletres 2018

Publicado: martes, 13 noviembre 2018 14:36

MADRID/VALÈNCIA, 13 Nov. (EUROPA PRESS) -

El jurat del Premi Nacional de les Lletres Espanyoles ha concedit a l'escriptora alacantina Francisca Aguirre Benito el guardó corresponent a 2018. El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 40.000 euros.

El Premi Nacional de les Lletres distingeix el conjunt de la tasca literària, en qualsevol de les llengües espanyoles, d'un autor espanyol, l'obra del qual estiga considerada com a part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.

El jurat ha triat aquesta obra per "estar la seua poesia (la més 'machadiana' de la generació del mig segle) entre la desolació i la clarividència, la lucidesa i el dolor, murmurant (més que dient) paraules situades entre la consciència i la memòria".

Francisca Aguirre (Alacant, 1930) és filla del pintor Lorenzo Aguirre, a qui li va dedicar el poemari 'Trescientos escalones'. El seu primer poemari, premi de poesia Leopoldo Panero, va ser 'Ítaca'. Des d'aleshores, i amb l'excepció de la dècada dels 80, l'autora ha continuat publicant la seua obra de manera ininterrompuda.

Aguirre guanya el Premi Nacional de Poesia en 2011 amb el seu poemari 'Historia de una anatomía' (2010), llibre amb el qual ja va guanyar el premi Miguel Hernández 2010.

És autora dels llibres de poemes, a més dels anteriorment citats: 'Ensayo General' (Premi Esquío 1995), 'Pavana del desasosiego' (Premi María Isabel Fernández Simal 1998), 'Nanas para dormir desperdicios' (Premi Alfons el Magnànim 2007) i Historia de una anatomía' (2010) pel qual va rebre el Premi Internacional de Poesia 'Miguel Hernández-Comunitat Valenciana' i el Premi Nacional de Poesia en 2011.

És, també, autora del llibre de relats 'Que planche Rosa Luxemburgo' pel qual va aconseguir el Premi Galiana en 1994 i del llibre de records 'Espejito, espejito'. Les seues obres han sigut traduïdes al francés, italià, portugués i àrab.

El jurat ha estat presidit per Olvido García Valdés, directora general del Llibre i Foment de la Lectura i com a vicepresidenta ha actuat Begoña Cerro, sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, a més de vocals a proposta de diferents institucions i l'última autora guardonada en l'edició 2017, Rosa Montero.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià