Publicado 24/09/2021 10:14CET

La lava cobreix més de 180 hectàrees de l'illa de La Palma i destrueix 390 edificacions i 14 km de carreteres

Volcà de la Palma
TWITTER COPÉRNICUS

   SANTA CRUZ DE LA PALMA, 24 set. (EUROPA PRESS) -

   La lava que ix del volcà de Cumbre Vieja, en El Paso (La Palma), ha cobert des que va començar l'erupció aquest diumenge, 19 de setembre, un total de 180,1 hectàrees destruint fins al moment 390 edificacions, a més de 14 quilòmetres de carreteres, segons el seguiment per satèl·lit del programa Copérnicus de la Unió Europea.

   D'aquesta manera, la lava ja cobreix 14 hectàrees més que fa 11 hores, mentre que les edificacions arrasades al seu pas també han crescut en 40 en relació al dimecres, 22 de setembre.

   A última hora d'aquest dijous, la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Canàries, María José Blanco, ha exposat que el volcà de Vieja a La Palma manté els fenòmens explosius, una velocitat estable en les deformacions i una sismicitat de baix nivell, indicant que una colada de lava pràcticament s'ha detingut --l'orientada més al nord--, mentre l'altra avança "molt lenta", a uns 4 metres per hora.

   Va afegir que el front de lava té uns 500 metres i en alguns trams, una altura de 12 metres, i la columna de gasos del volcà aconsegueix pics màxims de 4.500 metres d'altitud.

   El programa Copérnicus, coordinat a través del Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d'Emergències (CENEM), compta amb dispositius per al monitoratge i seguiment de les xarxes nacionals d'alerta, situacions potencials de risc, incidents i emergències de l'àmbit de la protecció civil.

   El semàfor volcànic de l'illa es manté en roig, en situació d'emergència, i el procés eruptiu continua.

colaboracio