Les residències ja poden contractar personal sense titulació per a fer front a la quantitat de baixes per Covid

Archivo - Arxiu - Majors en una residncia de majors
M. Dylan - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 17 enero 2022 16:04

   Un total de 8.367 treballadors d'aquests centres estaven contagiats la primera setmana de gener

   MADRID, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

   Les residncies de majors espanyoles poden contractar personal sense titulació --sempre que tinguen experincia en cura de persones depenents-- davant la gran quantitat de baixes i quarantenes provocades per la sisena onada del coronavirus.

   En total, en la primera setmana de gener de 2022 hi havia 8.367 treballadors de residncies de majors contagiats amb Covid-19, segons l'última actualització de dades de l'Institut de Majors i Servicis Socials (IMSERSO), publicades divendres passat, un informe que per primera vegada inclou aquestes dades.

   En previsió d'aquesta situació i davant la petició de les patronals de Dependncia, el Govern d'Espanya va autoritzar el passat 30 de desembre de 2021 la contractació de personal sense titulació, a través d'una resolució de la Secretaria d'Estat de Drets Socials fruit de l'Acord del Consell Territorial de Servicis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependncia (SAAD).

   En concret, es modifica el criteri tercer de l'Acord de 27 de novembre de 2008, del Consell Territorial de Servicis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependncia, sobre criteris comuns d'acreditació per a garantir la qualitat dels centres i servicis del SAAD.

   Així, s'estableix que, "de forma excepcional i mentre dure la situació de pandmia derivada de la COVID-19", podran exercir funcions en els diferents servicis del SAAD persones que manquen de titulació.

   Si bé, assenyala que, preferentment, hauran de tindre "experincia en cura i atenció de persones depenents, devent les entitats prestadores de servicis garantir la supervisió i formació prctica en el lloc de treball".

   A més, per a poder aplicar aquesta excepcionalitat hauran de donar-se dos condicions de forma simultnia: Que s'acredite pel servici públic d'ocupació corresponent la no existncia de demandants d'ocupació amb les titulacions específiques requerides; i que la província en la qual se situe el centre es trobe en una situació de nivell d'alerta 3 per coronavirus.

   En tot cas, correspon a les administracions públiques competents en Servicis Socials dictar les resolucions, disposicions i instruccions interpretatives que, si escau, siguen necessries per a l'aplicació d'aquest rgim provisional excepcional.

   La Comunitat de Madrid va ser la primera a adoptar aquesta decisió perqu residncies de majors, centres de dia i servicis d'atenció domiciliria pogueren excepcionalment contractar empleats sense la titulació requerida davant el repunt de contagis i de baixes, segons van indicar fonts de la Conselleria de Família, Joventut i Política Social.

MÉS PLANIFICACIÓ

   La presidenta del Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs), Cinta Pascual, ha explicat a Europa Press que ja han alertat a tots els governs autonmics i al Govern d'Espanya que "la situació que s'est vivint amb el personal és realment molt preocupant".

   Per a, ha apostat per realitzar una "planificació" perqu, segons ha precisat Pascual, els majors són persones vulnerables i cal donar-los "prioritat". "És molt important no estar constantment posant pegats, fer una política de planificació més concreta", ha subratllat.

   Entre les propostes que van enviar a les diferents administracions, CEAPs demana que es realitzen "PCR concrets" al personal de les residncies per a identificar els casos abans; que les baixes es comptabilitzen des del dia que s'han pres les mostres o que s'elabore una base de dades conjunta per a tindre personal per a les suplncies.

ENTRE UN 15 I UN 20% DE BAIXES

   Des de l'Associació d'empreses de Servicis per a la Dependncia (AESTE), expliquen que van enviar una petició a totes les conselleries perqu traslladaren a la normativa autonmica eixa autorització.

   "Per descomptat, veiem la mesura pertinent, sobretot de l'aprenentatge que havíem tret de la primera onada, si és necessari, ho utilitzarem i, si no fóra necessari, tampoc fa mal tindre eixa autorització", puntualitza a Europa Press el secretari general d'AESTE, Jesús Cubero, qui ha precisat que les baixes del personal es mantenen "entorn d'un 15%" i "es nota".

   Segons el president de la Federació Empresarial de la Dependncia, Ignacio Fernández Cid, entre un 15% i un 20% del personal de les residncies est de baixa per Covid-19. "Est augmentant una barbaritat", explica a Europa Press.

   A més, lamenta que estan trobant-se amb "situacions kafkianes" com que "en els centres d'atenció primria no agafen el telfon" o metges que "perllonguen" la quarantena al personal de la residncia per treballar en aquests centres. Al seu juí, haurien de portar "un control més exhaustiu".

   Quant a la possibilitat de contractar personal sense titulació, Fernández Cid ho veu adequat davant una situació d'"emergncia" per precisa que no deixa de ser "un pegat" doncs "no tenen la mateixa preparació ni l'experincia" dels titulats.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià