L'ETNO convida a conéixer un "univers d'imatges" mostrant per primera vegada al públic el seu arxiu fotogràfic

Una de les peces de la mostra 'Univers d'Imatges. Colleccions fotogrfiques de L'ETNO',
CABRELLES SINGÜENZA/REMITIDA L'ETNO
Publicado: miércoles, 27 octubre 2021 13:25

   VALNCIA, 27 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Museu Valenci d'Etnologia, L'ETNO, exhibeix per primera vegada el seu arxiu fotogrfic i mostra una dotzena de les seues colleccions en un intent de "reflexionar sobre la memria" com a instrument de "construcció, d'ús i de necessitat per a l'enfortiment de les comunitats".

   El centre cultural ha presentat aquest dimecres la mostra 'Univers d'Imatges. Colleccions fotogrfiques de L'ETNO', que estar oberta al públic fins al prxim 13 de febrer de 2022.

   El projecte naix també amb la finalitat de presentar en públic per primera vegada una part de l'Arxiu Fotogrfic del museu, un departament que compta amb més de 40.000 imatges. L'exposició selecciona un total de 350 imatges pertanyents a 12 colleccions dels fons propis i s'ha plantejat "fugint dels formats clssics d'exposicions fotogrfiques d'mbit histric i arxivístic".

   El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat pel director del museu, Francesc Tamarit, ha reivindicat el fet de "reflexionar sobre la memria, en un sentit antropolgic, de construcció, d'ús i de necessitat per a l'enfortiment de les comunitats, a més de treballar la idea d'arxiu com a servei cabdal per a construir memria collectiva, i més concretament, la memria visual".

   L'arxiu de L'ETNO que ara es mostra va nixer amb el propi museu, en 1982, i ha incorporat al llarg dels anys material de fotgrafs professionals coneguts i reconeguts com per exemple Paco Jarque o Cabrelles Singüenza, així com altres colleccions amb unes especificitats diferents, com per exemple el material de treball de camp del personal de conservació del museu o les interessantíssimes colleccions d'imatges que van formar personatges gens coneguts com a fotgrafs, com per exemple José Soler Carnicer.

   L'exposició est comisariada per Pau Monteagudo, tcnic de l'arxiu d'imatge de L'ETNO i compta amb les aportacions de dos artistes joves que estan desenvolupant el seu treball a partir de fotografia en tant que contenidor de memria, individual i també collectiva: José Manuel Bellido i Isabel Bonafé.

MEMRIA COLLECTIVA

   L'arxiu fotogrfic de L'ETNO, com ha explicat Francesc Tamarit, est integrat per diferents colleccions que representen diverses temtiques, habituals en la histria de la fotografia. Cinc d'aquestes aproximacions es tracten en l'exposició: la fotografia científica (etnogrfica en aquest cas), la professional, la de les institucions, la dels aficionats i la fotografia domstica i familiar. Un conjunt d'aproximacions que genera "un gran teixit compartit que forma part de la nostra memria collectiva", asseveren els impulsors del projecte.

   L'exposició s'estructura en aquests cinc apartats, amb una introducció prvia referida a la memria on s'exposen les aportacions artístiques de José Manuel Bellido i Isabel Bonafé, així com una breu presentació de l'Arxiu de L'ETNO.

   A més, el plantejament museogrfic ha considerat dos nivells informatius respecte dels fons fotogrfics exposats: un nivell general explicatiu de cada mbit (etnogrfic, professional, institucional, aficionat/divulgador, domstic) i un nivell més concret i exhaustiu referit a cada autor (fitxa de cada fotgraf).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià