Publicado 20/10/2021 12:11CET

L'Eurocambra demana un estatut europeu de l'artista per a atallar la precarietat laboral al món de la cultura

   BRUSSEL·LES, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament Europeu ha reclamat un estatut europeu de l'artista amb el qual es fixen condicions de treball i normes comunes en els Vint-i-set i permeta la negociació col·lectiva a autònoms i freelance al món de la cultura.

   Amb 543 vots a favor, 50 en contra i 107 abstencions, la resolució insta la Comissió Europea a presentar una proposta en aquest sentit, en entendre que en l'actualitat hi ha enormes diferències normatives dins de la UE entre artistes.

   Açò dificulta les col·laboracions entre països, per la qual cosa els eurodiputats reclamen als Estats membres avançar en el reconeixement i portabilitat de les competències, qualificacions i titulacions culturals i creatives.

   La resolució apunta també a revisar els requisits administratius, en particular sobre visats, fiscalitat i seguretat social, amb l'objectiu de facilitar la mobilitat dels treballadors dels sectors i indústries culturals i creatius.

   Segons ha assenyalat la ponent, la liberal luxemburguesa Monica Semedo, Brussel·les i els Vint-i-set ha de donar suport al sector davant la inestabilitat dels ingressos, el treball no remunerat i la inseguretat laboral, així com garantir un estàndard mínim d'ingressos per a artistes i treballadors de la cultura.

   "Fins i tot abans de la pandèmia, molts artistes ho estaven passant mal i necessiten una segona ocupació per a tindre un salari digne", ha insistit Semedo.

colaboracio