Publicado 03/10/2022 17:28

La llibertat amorosa i els desitjos homosexuals reprimits arriben al Principal amb 'El público' de Lorca

Archivo - Arxiu - 'El Público'
GVA - Archivo

   VALÈNCIA, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Teatre Principal de València inicia la seua temporada 2022-2023 amb les representacions del 5 al 9 d'octubre de 'El público', espectacle inspirat en l'obra de Federico García Lorca que mostra els desitjos homosexuals reprimits i defèn la llibertat amorosa.

   'El público' és una producció de dansa de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) creada a Alacant i estrenada en la passada edició del festival Dansa València, on es va poder veure una sola representació en la inauguració.

   Amb aquesta adaptació del clàssic de Lorca, Gustavo Ramírez realitza un punt d'inflexió en la seua carrera que ho porta a reflexionar sobre l'honestedat en el treball i en l'amor, detalla Cultura de la Generalitat.

   Els seus intèrprets són Javier de la Asunción, Seth Buckley, Guiulia Cenni, Diana Huertas Cegarra, Javier Pérez Pérez, Eduard Turull Montells, Itxia Sai Mediavilla, Eduardo Zúñiga, József Folre i Cristina Reolid.

   En aquesta obra, considerada una de les més importants del segle XX, el poeta granadí es va desprendre de totes les seues màscares i va parlar de si mateix com a minoria per la seua condició d'homosexual. Escrita en 1930, no va ser estrenada fins a 56 anys més tard.

   Es tracta d'una funció surrealista en la qual es juga amb l'ambigüitat sobre quines parts són al·lucinacions, somnis, desitjos, i quins són fets reals.

   El seu és un viatge literari sense èxit que mostra l'existència d'un teatre a l'aire o comercial enfront d'un altre teatre sota l'arena, en el qual es tracten els temes personals dels quals no se sol parlar perquè incomoden.

   El coreògraf exposa aquestes situacions i actituds en el seu ball, que és un cant a la llibertat, enfront de la coerció que exerceixen els espectadors tant en el teatre com en el carrer.

   Segons Gustavo Ramírez, cada vegada que tornes a llegir-ho trobes elements nous en aquest text en el qual García Lorca planteja el tema de l'honestedat, tant en l'amor com en el treball de l'artista, al que defèn de la ingerència del públic.

   García Lorca, que va parlar en la seua obra molt de les minories marginades, gitanos, dones..., en 'El público' tracta de la minoria a la qual ell va pertànyer i per la qual es va sentir estigmatitzat tota la seua vida.

   I en aquesta obra parla del teatre i parla del desig, amb un joc de màscares en el qual se superposen la ficció i la realitat, amb unes identitats en contínua metamorfosi darrere de l'honestedat i la llibertat.