Publicado 01/03/2021 18:33CET

L'OMS troba "irrealista i prematur" acabar amb el coronavirus enguany, però sí reduir molt les morts

El director Executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, en roda de premsa des de Ginebra (Suïssa), a 1 de març de 2021.
ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD

MADRID, 1 Mar. (EUROPA PRESS) -

El director Executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, ha qualificat d'"irrealista i prematur" poder acabar amb el coronavirus enguany, encara que sí reduir molt les morts i les hospitalitzacions.

"És irrealista i prematur pensar que podem acabar amb aquest virus a la fi d'enguany. Però crec que podem reduir les hospitalitzacions i les morts enguany, per a acabar amb la por i la tragèdia d'aquesta pandèmia", ha explicat en roda de premsa aquest divendres des de Ginebra (Suïssa).

"Podem reduir les hospitalitzacions, les morts i les malalties greus, però només podem fer-ho si la gent de tot el món es vacuna. El nostre objectiu ha de ser realment protegir la vida de les persones i fer-ho el més ràpid possible compartint les vacunes que tenim hui", ha afegit sobre aquest tema la científica cap de l'OMS, Soumya Swaminathan.

Ryan ha celebrat que es comencen a veure dades que les vacunes "no solament eviten la malaltia, sinó també prevenen la transmissió del virus". "És molt encoratjador, encara que necessitem més dades", ha puntualitzat.

D'altra banda, l'experts ha assenyalat que en aquests moments l'OMS s'està centrant a "reduir la transmissió perquè no sorgisquen més variants i per a reduir les hospitalitzacions i morts". "La taxa de la malaltia augmenta en alguns països i tenim grans desafiaments perquè circulen les vacunes de manera equitativa a tot el món", ha agregat.

"És increïblement important que no permetem que augmente la transmissió. Això augmenta les possibilitats que hi haja canvis en el coronavirus que posen en perill l'eficàcia de les vacunes", ha indicat la directora d'Immunització de l'OMS, Kate O'Brien.

L'epidemiòloga líder de l'OMS, Maria Van Kerkhove, ha recordat que el virus pot "ressorgir", per la qual cosa ha insistit en la necessitat de seguir les mesures sanitàries. "El virus es recupera si li deixem. No podem permetre-ho. El que pots fer és limitar els teus contactes amb altres que no siguen de la teua llar. Cal prioritzar la reobertura d'escoles. Això significa no ajuntar-nos amb altres famílies i evitar aglomeracions", ha reblat.

La mateixa opinió ha compartit el doctor Bruce Aylward, assessor sènior de l'OMS: "El nostre objectiu comú és eixir de la fase greu de la pandèmia el més ràpid possible, per a recuperar la normalitat al més prompte possible. I la millor manera d'aconseguir-ho és protegint el personal sanitari i les persones majors".

colaboracio