Publicado 29/06/2022 18:13

L'OTAN convida formalment a Suècia i Finlàndia a integrar-se en l'Aliança

   Els aliats advoquen per la seguretat dels dos futurs socis, "també durant el procés d'adhesió"

   MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

   Els caps d'Estat i de Govern de l'OTAN han acordat aquest dilluns formalment convidar a Finlàndia i a Suècia per a ser membres de l'Aliança Atlàntica, un dia després que Turquia alçara el veto després del memoràndum trilateral subscrit en el marc de la cimera de Madrid.

   El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat que la invitació és una fita "històrica", després del "bon acord" a tres bandes que arriba després de setmanes de "dur treball", en les quals l'Aliança ha fet de mediadora amb Ankara.

   El dimarts, els aliats de l'OTAN firmaran a Brussel·les el protocol d'adhesió de Suècia i Finlàndia, el següent pas dins d'un procés que no té dates fixes. Després, correspon a cada Estat membre ratificar l'adhesió a títol individual.

   Stoltenberg ha admès que açò "portarà temps", però ha volgut ressaltar en roda de premsa que el procés ja està sent el més ràpid de la història. Així mateix, ha subratllat que hi ha una "forta voluntat" de completar el procés "com més prompte millor".

   Les conclusions de la reunió arrepleguen específicament la necessitat d'atendre les "legítimes preocupacions de seguretat" durant aquest període d'interinitat, en el qual Suècia i Finlàndia seguiran sense estar formalment protegides pel paraigua de seguretat dels seus futurs aliats.

   "L'adhesió de Finlàndia i Suècia farà que siguen més segurs, que l'OTAN siga més forta", han expressat els líders en la seua nota, on es cataloga la seguretat dels dos països nòrdics com "d'importància directa" per a l'Aliança, "també durant el procés d'adhesió".

   Stoltenberg ha apuntat en la seua compareixença davant els mig que Rússia ha de respectar la "decisió sobirana" de cada Estat a integrar-se en aliances internacionals, a "triar el seu camí".

POLÍTICA DE PORTES OBERTES

   El Concepte Estratègic pactat aquest dimarts pels líders i que marca el full de ruta de l'Aliança per als pròxims anys cataloga el procés d'ampliació del bloc com un "èxit històric", en la mesura en què ha contribuït a garantir la seguretat de milions de persones en l'àrea euroatlàntic.

   Els països aliats reafirmen la seua "política de portes obertes", per a açò conviden a unir-se a "totes les democràcies europees que compartisquen els valors de l'Aliança, que vullguen i puguen assumir les responsabilitats i obligacions d'integrar-se i l'adhesió de les quals contribuïsca a la seguretat comuna".

   "Les decisions sobre integració les adopten els aliats de l'OTAN", resa el text, en el qual es deixa clar que cap altre país té veu i vot. El Concepte no al·ludeix expressament a Rússia en aquest punt, tot i que Moscou ja s'ha oposat en reiterades ocasions a l'ampliació de l'Aliança a l'est d'Europa.

   La voluntat de cooperació de l'Aliança passa per col·laborar amb Bòsnia, Geòrgia i Ucraïna, mentre que s'estableixen els Balcans Occidentals i la regió del mar Negre com a àrees de "importància estratègica" per a l'OTAN.

   "Seguirem defensant les aspiracions euroatlàntiques dels països interessats en aquesta regions. Incrementarem els esforços per a augmentar les seues capacitats per a fer front a les amenaces i reptes als quals s'enfronten i augmentar la seua resiliència enfront de la interferència i les coaccions d'un tercer país pervers", resa l'acord.

colaboracio