El Magnànim edita una biografia literària i il·lustrada de la pintora Rosa Torres a càrrec de Francesc Miralles

DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Publicado: martes, 31 enero 2023 10:54

   VALNCIA, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

   La Institució Alfons el Magnnim-Centre Valenci d'Estudis i d'Investigació ha publicat el llibre 'Rosa Torres. La construcció d'un llenguatge', escrit pel crític Francesc Miralles. Aquest treball és el número 2 de la collecció 'Vides d'Art', dirigida per l'escriptor i professor de la Universitat de Valncia Martí Domínguez, segons ha informat l'entitat en un comunicat. El disseny de la collecció i la maquetació est a crrec del dissenyador valenci Eugenio Simó.

   Aquesta és una biografia de Rosa Torres illustrada amb desenes de fotografies de la seua trajectria artística i de la seua obra. Amb aquesta obra, Miralles s'endinsa en el periple vital i artístic de Torres amb un assaig biogrfic "allunyat dels patrons descriptius que es repeteixen en els diccionaris d'artistes i en les enciclopdies per a explorar i transmetre la més pura essencialitat d'aquesta creadora i la seua obra", ha detallat El Magnnim.

   'Rosa Torres. La construcció d'un llenguatge' mostra "una artista compromesa que crea un nou llenguatge" i exposa "com ho construeix i desenvolupa" i, alhora, "com ho deconstrueix per a convertir-se en una de les paisatgistes més destacades de l'art contemporani".

   El llibre s'inicia amb el descobriment i la denúncia de la falsificació d'obres de l'artista valenciana per part de la clínica d'esttica Pelostop i conclou amb l'acte de l'11 de novembre de 2020 en el Centre de Carme de Cultura Contempornia de Valncia, després del juí oral del cas, en el qual Rosa Torres va xafar i va esgarrar les tres-centes obres plagiades i va convidar a tots els presents a continuar la destrucció, explica la institució.

   Francesc Miralles assenyala que Rosa Torres "ens introdueix en uns jardins mig viscuts i mig somiats on esclata el color". "Ella s'endinsa en els boscos que ens retorna en la més pura essncia seua. L'artista que no volia ser artista extrau colors i paisatges nous creant un nou llenguatge, una nova simfonia", agrega l'autor.

   La collecció Vides d'Art té com a objectiu acostar la ciutadania biografies d'artistes valencians d'una manera assagista i literria i no dirigida a especialistes, ha comentat El Magnnim. El primer llibre de la collecció es va dedicar a Manuel Boix i va ser escrit per Martí Domínguez.

   La institució cultural ha assenyalat que Rosa Torres (Valncia, 1948) és "una de les personalitats més innovadores i suggestives de la plstica valenciana actual". Reconeguda internacionalment i amb obra representada en museus i colleccions de prestigi, forma part d'una generació de pintores i gravadores que van decidir la ruptura amb tot all que els havien ensenyat.

PROPOSTA "PERSONAL I MEDITADA"

   Va collaborar en els seus inicis amb l'Equipo Crónica. La seua producció artística ha anat evolucionant fins a aconseguir una proposta esttica "personal i meditada" que destaca per la simplificació de les formes i del color.

   Per la seua banda, Francesc Miralles (Tarragona, 1940) és crític i historiador de l'art. Va ser professor de la Universitat de Barcelona i director d'Escuela Massana. Ha escrit crítiques artístiques en la revista Destino i al diari La Vanguardia. És especialista en art contemporani, ha publicat nombrosos estudis monogrfics d'artistes i ha comisariado diferents exposicions. Miralles és considerat un dels renovadors de la histria artística peninsular del segle XX, ha assenyalat El Magnnim.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià