Publicado 16/05/2022 10:10

Montero confirma acord en el Govern per a la baixa per dolor menstrual i per a un permís prepart des de la setmana 39

La ministra d'Igualtat, Irene Montero
Eduardo Parra - Europa Press

   MADRID, 16 maig (EUROPA PRESS) -

   La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha confirmat aquest dilluns que la llei de l'avortament que aprovarà demà el Consell de Ministres inclourà una baixa per dolor menstrual incapacitant i un permís prepart remunerat des de la setmana 39 d'embaràs després d'haver-se arribat a un acord en el si del Govern de coalició.

   Montero, en declaracions a la cadena SER arreplegades per Europa Press, ha explicat que la baixa per dolor menstrual incapacitant s'habilitarà a través d'una incapacitat temporal especial, que no requerirà un període mínim de cotització; serà assumida per l'Estat des del primer moment, i "no tindrà un límit de dies". "És un molt bon acord", ha destacat.

   La ministra, que ha agraït al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, la seua disposició a acordar aquesta nova baixa, ha subratllat que aquesta mesura és pionera a Europa i demostra que el Govern de coalició "està al costat de les dones".

   Davant de les crítiques que aquesta baixa "estigmatitza" a les dones, Montero ha afirmat que "el que és estigmatitzant" és que les dones hagen de viure la seua salut menstrual "des de la solitud, sense poder parlar d'açò".

   Sobre si aquesta mesura podria provocar resistència entre els empresaris a contractar dones, la ministra ha insistit que no hi ha raons per a açò, doncs el cost de la baixa serà assumit per l'Estat des del primer moment, i ha advertit que no contractar per açò seria discriminar la dona.

   Al costat de la baixa per regles doloroses incapacitants, Montero ha confirmat que la nova llei de l'avortament inclourà un permís prepart remunerat a partir de la setmana 39, enfront dels esborranys inicials que fixaven aquest permís a partir de la setmana 36. "En la negociació del Govern ho hem deixat en la setmana 39", ha precisat.

NO HI HAURÀ IVA SUPEREDUÏT PER A PRODUCTES D'HIGIENE MENSTRUAL

   La ministra ha anunciat a més que l'establiment d'un IVA supereduït per a productes d'higiene menstrual no estarà inclòs en la llei de l'avortament malgrat ser una mesura que formava part de l'acord de coalició.

   "El Ministeri d'Hisenda no ha volgut que vaja en aquesta llei, però ho tornarem a negociar en els Pressupostos Generals de l'Estat", ha assegurat Montero, que ha xifrat el cost d'aquest mesura en uns 30 milions d'euros.

   "Amb el sobecost de les obres de la M-30 s'hagueren pagat 69 anys d'una reducció a IVA supereduït dels productes d'higiene menstrual", ha assenyalat la ministra, que ha assegurat que el 22% de les dones no poden triar aquest tipus de productes perquè no poden pagar-los.

   La ministra ha reconegut que li haguera agradat que s'haguera inclòs aquest mesura en la llei de l'avortament, però ha deixat clar que "ho barallarà" perquè estiga aprovat en aquesta legislatura. "És un dels deus, una de les qüestions que queden pendents", ha apuntat.