Publicado 22/09/2021 12:24CET

Montero demana una posició comuna en PP i PSOE en la negociació pel finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, intervé en un ple de control al Govern en el Congrés dels Diputats, a 22 de setembre de 2021, a Madrid.
Eduardo Parra - Europa Press

   La ministra identifica tres blocs de CCAA a les quals reclama una "mirada àmplia que permeta arribar a l'acord"

   MADRID, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha demanat trobar una posició comuna dins del PP, però també dins de la seua formació política, el PSOE, per a afrontar la negociació per la reforma del model de finançament autonòmic que arrancarà previsiblement en el mes de novembre vinent.

   "Quina serà la posició del PP, potser en aquest cas la de la Comunitat de Madrid que està més alineada amb la posició dels partits catalans que, per exemple, amb Andalusia o Galícia? Així podria posar tota una serie exemples també en l'interior de la meua pròpia formació política", ha assenyalat Montero durant la seua compareixença en el Congrés per a parlar sobre finançament autonòmic.

   En aquest context, la ministra d'Hisenda ha apel·lat al consens entre el PP i el PSOE, partits que, segons ha dit, tenen responsabilitat de poder en gran part de les autonomies, perquè la reforma del model de finançament autonòmic puga tirar avant mitjanánt una Llei orgànica al Congrés dels Diputats.

   És per açò, ha recalcat, la seua petició de posar-se d'acord en el si de les dos formacions per a acordar una posició comuna en la negociació de la reforma del model de finançament que, previsiblement, arrancarà al novembre, quan Montero presente la proposta del Ministeri d'Hisenda respecte al criteri de població ajustada.

   "Requereix d'una posició política per part de les formacions polítiques i fonamentalment dels partits d'àmbit nacional, és obvi que aquells partits que representen només una part del territori tenen una posició més definida, però els partits que tenim caràcter generalista, si em permeten aquesta expressió, necessitem també en l'interior de les nostres formacions polítiques acordar una posició que siga la mateixa en tots els territoris", ha afegit Montero.

ALMENYS TRES BLOCS DE CCAA

   I és que, segons ha definit la ministra Montero, hi ha tres blocs de comunitats autònomes que reclamen diferents criteris a l'hora d'abordar la negociació de la reforma del model de finançament autonòmic.

   D'una banda, estan Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Castella i Lleó, Extremadura, Castella-la Manxa i Aragó, que "defenen que al seu territori s'afronte el repte demogràfic amb major intensitat i que es tinga més en compte la dispersió de població".

   Un altre grup de regions són, tal com ha dit Montero, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana, que defenen "clarament" una reforma que anivelle les diferents de l'actual sistema atés que per població ajustada "tindrien una major capacitat de disposar dels recursos suficients".

   Finalment, es troben Balears, Catalunya i Madrid, "que són de signe polític molt diferent" i que volen tindre en compte el "denominat principi d'originalitat en l'aplicació de les mesures d'anivellament".

   En tot cas, Montero, que ha defès en la seua primera part de la intervenció els recursos transferits des de l'Estat cap a les autonomies durant l'època Covid, ha demanat als tres blocs de comunitats que tinguen una "mirada àmplia que permeta arribar a l'acord".

   "Segur que no serà el que volen de forma plena cadascun dels territoris perquè hi ha diferents posicions i que, per tant, hem de ser capaços sempre de tindre una mirada àmplia que permeta arribar a l'acord i portar a eixe consens que sempre implica que un ha de cedir perquè uns altres també puguen guanyar", ha sentenciat Montero.

colaboracio