Mor un opositor en un suposat intent de motí en una presó de Nicaragua

Publicado 17/5/2019 16:59:07CET

MADRID, 17 May. (EUROPA PRESS) -

Un opositor detingut en el marc de les protestes deslligades l'any passat a Nicaragua contra el Govern de Daniel Ortega va morir el dijous en rebre un tir d'un guàrdia de presons en un intent de motí, segons ha informat el Ministeri de Governació.

Eddy Antonio Montes, de 57 anys, "va ser part del grup de presos que es va abalançar contra personal penitenciari del perímetre de seguretat, forcejant amb un dels sentinelles amb clares intencions de llevar-li l'arma reglamentària i atemptar contra la vida dels funcionaris".

D'acord amb el relat de les autoritats nicaragüenques, el funcionari va realitzar un tret "en defensa pròpia" ferint Montes, qui finalment va morir a les 16.05 (hora local) "mentre era atès per personal mèdic d'emergència que li realitzava un procediment de reanimació".

El Comité Internacional de Creu Roja (CICR) ha explicat que els fets van ocórrer durant la visita que el seu personal ha realitzat entre el dimecres i el divendres als centres de detenció de Tipitapa i Esperanza.

"Ahir (dijous) a la vesprada, la direcció (de Tipitapa) va sol·licitar al CICR mediar la situació en els pavellons 16 i 17, on el CICR va facilitar l'eixida dels ferits que van ser atesos per l'equip mèdic del penal", ha relatat.

L'organització humanitària ha expressat "la seua tristesa i les seues condolences per la mort d'una persona privada de llibertat", lamentant que "hi haja hagut detinguts i agents penitenciaris ferits".

El CICR, que s'estava entrevistant amb els detinguts, ha assenyalat que aquest divendres tornarà a Tipitapa per a continuar amb les seues visites a reus.

"PRES POLÍTIC"

Montes era un dels detinguts que l'oposició a Ortega qualifica de "presos polítics" i l'alliberament dels quals és una de les exigències en el diàleg amb el qual es busca posar fi a la crisi política en la nació centroamericana. Un familiar ha assegurat a Reuters que tenia nacionalitat nord-americana.

El Ministeri de Governació ha explicat que Montes va participar en l'atac que va tindre lloc el 15 de maig de 2018 a les 9.00 (hora local) a la Unitat de Policia Nacional 'Leonardo Mendoza', en la ciutat de Matagalpa, en el qual van resultar ferits quatre agents

"Estava a l'ordre del jutjat seté del districte penal de juí de Managua per delictes de terrorisme en concurs real amb entorpiment dels serveis públics, robatori agreujat, fabricació, tràfic, tinença i ús d'armes restringides, substàncies o artefactes explosius", ha concretat.

colaboracio