Publicado 27/01/2022 12:56

Nomdedéu ressalta que l'EPA reflecteix "la major creació de llocs de treball des de 2008" a la Comunitat Valenciana

Archivo - Arxiu - El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu
AYTO/ARCHIVO

   VALÈNCIA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

   El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre de 2021 fetes públiques aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i ha destacat que reflecteixen "la consolidació de la recuperació del mercat de treball".

   "Es tracta d'unes dades molt positives que han sigut reforçades pel bon comportament del mercat laboral valencià durant l'últim trimestre de l'any, on s'ha registrat un descens acumulat de l'atur de més de l'11% (-44.800 persones) i la creació de 32.300 nous llocs de treball (+1,55%, per damunt de la mitjana de l'Estat)", ha afegit.

   "Tant és així" --ha incidit el responsable d'Ocupació en un comunicat-- que l'EPA ha marcat una xifra històrica, ja que el nombre de persones ocupades en el quart trimestre de 2021 (2.115.800), només es va superar en 2008. A més, el nombre de persones a l'atur se situa en 355.800, el nivell més baix des que va començar la pandèmia. Així, segons l'última EPA, la Comunitat Valenciana va tancar en 2021 amb 81.900 persones més treballant i 42.200 persones desocupades menys".

   El director general de Labora ha posat l'accent que "les bones dades s'han produït abans d'una reforma laboral que s'hauria d'aprovar i hauria d'anar en eixa direcció". Per aquesta raó, Nomdedéu atribueix el bon comportament del mercat de treball "al bon treball de la inspecció i de les polítiques actives de Labora, que incentiven eixa creació d'ocupació de qualitat, que és el gran repte que tenim".

   "En qualsevol cas, el resultat dels últims trimestres i de tot aquest any ens situa en una clara senda de recuperació que no fa una altra cosa que esperonar a Labora i a tot el govern valencià a continuar treballant en aquesta direcció", ha manifestat.

   En aquest sentit, Enric Nomdedéu ha avançat que "les polítiques d'ocupació de la Generalitat, a través de Labora, continuaran acompanyant a les empreses i a les persones treballadores en aquest camí per a propiciar un mercat de treball més inclusiu i generador d'oportunitats".

   Aquest mateix mes, Labora ha engegat ajudes d'incentivament econòmic emmarcades en el Mecanisme de Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus, com la subvenció de 5.000 euros a les persones inscrites en el Labora que emprenguen un negoci d'eficiència energètica o ho facen en municipis xicotets.

SECTORS ECONÒMICS

   El director general de Labora ha remarcat que "les bones xifres han arribat a tots els sectors econòmics (menys a l'agricultura)", amb 21.600 nous llocs de treball al sector servicis, 9.800 a la indústria i 2.500 a la construcció. D'altra banda, l'EPA reflecteix una notable creació de nous llocs de treball amb caràcter indefinit (+60.000), i la baixada dels temporals (-900).

   Quant al gènere, la millora de l'ocupació ha sigut notable especialment entre les dones (+22.900), mentre que la reducció de la desocupació ha sigut molt equitativa des d'una perspectiva de gènere.