VALÈNCIA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -
Noves assignatures i suport telemàtic són algunes de les novetats dels currículums dels ensenyaments de dansa que seran aplicables en tots els conservatoris i centres autoritzats de la Comunitat Valenciana i l'entrada en vigor està prevista pel curs 2023-2024.
La Taula Sectorial d'Educació ha abordat aquest dimecres els projectes de nous decrets d'ordenació i currículum dels ensenyaments elementals i professionals de dansa.
Els plantejaments de modificació curricular dels ensenyaments elementals introdueixen una major especialització de l'alumnat des del començament dels seus estudis. La regulació d'aquest nivell és responsabilitat total de la Conselleria, per tant, el fet de no estar limitada per un Reial decret "dona una major llibertat que se suma a l'autonomia dels centres per a acabar d'adaptar-la en funció de la seua idiosincràsia", destaca el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV).
D'aquesta manera, s'introdueixen noves assignatures, com per exemple el complement de dansa, i s'adapten als ensenyaments conceptes amb un enfocament més competencial en la línia d'altres ensenyaments com les competències clau i les habilitats. Els nous currículums també suposen una millora i actualització en qüestions relacionades amb la inclusió i la coeducació.
Quant als ensenyaments professionals es contemplen alguns canvis, com la possibilitat de matrícula parcial o la de formació amb suport telemàtic de la part que no comporte la pràctica de la dansa.
També s'incorporen les equivalències dels ensenyaments artístics professionals i la seua relació amb el Catàleg nacional de les qualificacions professionals establides en la normativa vigent.
L'administració educativa "ha incorporat una gran quantitat d'esmenes i aportacions que han anat millorant el document en un intent equilibrat de satisfer les diferents sensibilitats", reconeix el sindicat.
En eixe sentit, ha desaparegut una part "qüestionable" sobre l'atribució docent que quedava recollida als annexos dels esborranys inicials i s'han modificat aspectes relacionats amb els continguts pedagògics que també havien suscitat "suspicàcies" entre el col·lectiu de professorat dels ensenyaments superiors de dansa.
CONTEMPORÀNIA
STEPV ha traslladat diferents aportacions, entre elles les dels departaments de dansa contemporània que demanaven una modificació de la càrrega horària per a poder afavorir més eixa especialització que, justament, es justifica des del mateix projecte de Decret d'ensenyaments elementals.
Així mateix, STEPV ha tornat a demanar que es modifique l'aplicació informàtica dels procediments de difícil cobertura i es deixen d'ordenar a les persones dels ensenyaments artístics professionals (cos de professorat de música, arts escèniques i cos de professorat d'arts plàstiques i disseny) en funció de si tenen o no el CAP/Màster de professorat de secundària, ja que per a eixos cossos "no és cap requisit i s'estan creant continues distorsions injustificades en els actes d'adjudicacions de places de difícil cobertura", sostenen.
En relació a les borses de treball, el sindicat ha demanat a la Conselleria que revise a l'alça els plantejaments d'obertura de borses que pensa tractar la Direcció general de Personal Docent per la reunió de la Comissió Paritària de Seguiment de l'Acord sobre Provisió de Llocs de treball en Règim d'Interinitat prevista per al dijous.