Ocupació, blindar pensions, justícia fiscal i equilibri pressupostari, els eixos del preacord de Govern

Publicado 12/11/2019 18:10:35CET
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'encaixen la mà en el Congrés dels Diputats després de firmar el principi d'acord per a compartir un govern de coalició.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

El preacord de Govern subscrit aquest dimarts entre el PSOE i Unides Podem arreplega com a principals eixos econòmics d'actuació del futur Executiu "progressista" de coalició la consolidació del creixement i la creació d'ocupació, el blindatge de les pensions, l'enfortiment de les pimes, la justícia fiscal i l'equilibri pressupostari.

Així es desprèn del preacord aconseguit aquest dimarts entre el PSOE i Unides Podem per a conformar un Govern progressista de coalició que "situe Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa", després de la repetició electoral del passat diumenge.

El primer punt del preacord marca l'objectiu de consolidar el creixement i la creació d'ocupació, així com de combatre la precarietat del mercat laboral i garantir una ocupació "digna, estable i de qualitat".

Les formacions han acordat com un dels eixos de la política econòmica del futur Govern la "justícia fiscal" i l'equilibri pressupostari, un dels punts més sol·licitats pels empresaris en els últims mesos. "L'avaluació i el control de la despesa pública és essencial per al sosteniment d'un Estat del benestar sòlid i durador", afirmen en el document.

Així mateix, el PSOE i Unides Podem advoquen per treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció, subratllant la meta de protegir els servicis públics i el "blindatge" de les pensions dels majors, assegurant la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la seua revaloració "conforme al cost de la vida".

També fa referència el preacord a la vivenda "com a dret i no com a mera mercaderia" i aposta per la ciència "com a motor d'innovació econòmica" i per "dignificar" les condicions de treball del sector, recuperant talent emigrat.

D'igual forma, el preacord arreplega l'objectiu d'enfortir les xicotetes i mitjanes empreses i als autònoms, així com impulsar la reindustrialització i el sector primari i facilitar des de l'Administració les bases per a la creació de riquesa, benestar i ocupació, a més de l'impuls digital.

El PSOE i Unides Podem també han acordat garantir la convivència a Catalunya, fomentant el diàleg i buscant fórmules d'enteniment i trobada "sempre dins de la Constitució", acompanyat de l'enfortiment de l'Estat de les autonomies.

IGUALTAT RETRIBUTIVA I LABORAL

En altres àmbits, el preacord fa referència a la lluita contra el canvi climàtic i un tracte "digne" als animals; l'aprovació de nous drets que "aprofundisquen el reconeixement de la dignitat de les persones", com el dret a una mort digna, a l'eutanàsia i assegurar Espanya com a país "de memòria i dignitat".

Al seu torn, aposta per assegurar la cultura "com a dret" i combatre la precarietat en el sector i se centra en polítiques feministes, que passarien per la lluita "decidida" contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l'elaboració d'una llei d'igualtat laboral o l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intrasferibles, entre d'altres. Avanza també el suport decidit a la anomenada Espanya buidada per a revertir la despoblació.

Contador
colaboracio