Publicado 20/05/2022 13:34

Oltra afirma que per a eradicar la prostitució "fa falta un poc més que mesures punitives" i demana escoltar a víctimes

Archivo - Arxiu - Concentració que demana llei d'abolició de la prostitució
EUROPA PRESS - Archivo

   VALÈNCIA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

   La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha manifestat que per a eradicar la prostitució "fa falta un poc més que mesures punitives" i ha advocat per escoltar a les víctimes i per fer una norma que no els perjudique.

   Oltra s'ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià, en ser preguntada per la seua opinió sobre la iniciativa de la Conselleria de Justícia de multar els clients de les prostitutes o la possibilitat de modificar la Llei d'Espectacles per a incloure multes a prostíbuls.

   La consellera ha afirmat que hi ha un avantprojecte "que està en fase d'al·legacions i que s'ha d'estudiar i realitzar les aportacions necessàries". I ha afegit: "Per a eradicar la prostitució fa falta un poc més que mesures punitives".

   Sobre aquest tema, Oltra s'ha referit a incloure polítiques coordinades entre el Govern municipal, autonòmic i l'estatal; a perseguir les màfies i el proxenetisme; a actuar amb polítiques d'igualtat també en educació; i a atendre a les dones en situació d'explotació sexual o víctimes de tracta perquè puguen eixir del context amb alternatives.

   Ha indicat que hi ha estudis "prestigiosos", com un de la Universitat de Barcelona, que mostren que les polítiques punitives "causen perjuís en l'àmbit, sobretot, de dones víctimes d'explotació sexual o que exerceixen la prostitució".

   Així, interpel·lada per la postura del Consell sobre l'abolició de la prostitució, ha assenyalat que en política "no és útil jugar amb debats nominalistes".

   I ha posat en valor el realitzat pel Consell amb lleis, programes o recursos com l'assumpció del salari mínim interprofessional en la Renda Valenciana d'Inclusió quan es tracta de persones en context de prostitució. "Açò no ho té cap comunitat autònoma", ha subratllat. En aquesta línia, també ha destacat el programa Alba, "pioner a Espanya".

   Finalment, ha afirmat que cal prendre decisions "sempre" escoltant als afectats. "És important que des dels governs no es prenguen decisions despòtiques. Açò és senyal d'identitat del Botànic: escoltar a les persones que tenen alguna cosa a dir perquè són les primeres afectades".

   Així, ha subratllat la importància de "procurar que una norma no perjudique la part més vulnerable, a les persones que exerceixen la prostitució, que siguen víctimes d'explotació sexual o que siguen víctimes de tracta amb fi d'explotació sexual".

colaboracio