Publicado 14/04/2021 16:29CET

Paterna hissa la bandera republicana, s'il·lumina amb els seus colors i anuncia una escultura de Leoncio Badía

Bandera tricolor en la Plaça de la República de Paterna (València)
AYUNTAMIENTO DE PATERNA

   VALÈNCIA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Ajuntament de Paterna (València), amb motiu del Dia de la República, ha hissat la bandera tricolor, ha il·luminat la façana de la casa consistorial dels seus mateixos colors i ha anunciat que instal·larà una escultura de l''enterrador de Paterna', Leoncio Badía, conegut per evitar que les restes de Peset Aleixandre acabaren en una fossa comuna i rescatar objectes dels represaliats per a donar-li'ls als seus sers estimats.

   Paterna ha hissat la bandera tricolor en la plaça de la República de la ciutat i ha il·luminat la façana de l'Ajuntament dels seus colors, que també engalanen aquest dimecres la jardineria del cementeri municipal, amb plantes vermelles, grogues i morades, com és habitual en aquesta data en el municipi valencià.

   L'alcalde, Juan Antonio Sagredo, ha desitjat un "feliç 14 d'abril" en les seues xarxes socials i ha recordat que "fa 90 anys es va proclamar la II República d'Espanya.. en les urnes", "un model d'estat basat per primera vegada en l'educació i la ciència que tenia com a objectiu el progrés i molt especialment l'alfabetització del poble", ha ressaltat.

   Així mateix, ha anunciat que rendirà tribut, a títol pòstum, a "la valentia i la humanitat" del conegut com a 'enterrador de Paterna' Leoncio Badía amb una escultura dissenyada per l'artista valencià Nassio Bayarri.

   Sagredo s'ha reunit aquest dimecres amb el conegut escultor i la filla de l'enterrador, Maruja Badía, per a abordar els detalls del monuments, segons ha informat el consistori en un comunicat.

"VA INTENTAR SEMBRAR L'ESPERANÇA"

   Durant la trobada, l'alcalde ha destacat que "aquesta escultura és un reconeixement al coratge i sensibilitat de Leoncio, que a través de retallades de tela, missatges en botelles, botons i flocs de pèl, va intentar sembrar esperança en les ferides obertes en moltes famílies perquè pogueren tancar-se en un futur i dignificar així la seua memòria".

   Leoncio Badía, guardonat a títol pòstum amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en 2019, va treballar des de 1939 fins el 1945 com a enterrador en el cementeri municipal de Paterna donant sepultura a centenars de republicans afusellats pel franquisme en els anys de major repressió durant la postguerra.

   "Testimoni directe de l'horror d'eixa època i del dolor, l'angoixa i el patiment dels familiars dels afusellats, l'enterrador va arriscar la seua vida arreplegant objectes personals dels republicans executats, des de trossos de roba fins a botons o flocs de pèl, per a entregar-li'ls als seus sers estimats i ajudar-los en la seua identificació", ha recordat l'Ajuntament.

   La tasca de Leoncio va permetre que Juan Peset Aliexandre no fóra depositat en una fossa comuna i la seua família poguera enterrar-ho en el cementeri de València.

   En la reunió, la filla de Leoncio ha fet entrega a Nassio de diverses fotografies del seu pare perquè servisquen d'inspiració a l'artista, que ha anunciat que es posarà a treballar des de hui mateix en l'esbós d'una obra que, segons ha indicat ell mateix, li fa especial il·lusió.

Contador
colaboracio