Publicado 05/07/2022 10:17

Paula Bonet, Premi Lletraferit de Cultura Valenciana

Archivo - La pintora Paula Bonet en una imatge d'arxiu.
Jorge Gil - Europa Press - Archivo

   VALÈNCIA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

   Els Premis Lletraferit --convocats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana-- celebraran dijous que ve, 7 de juliol, la seua cinquena edició amb una gala en la qual s'entregaran els guardons en les seues tres categories de Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana. Aquesta última distinció, després d'haver-se concedit anteriorment a Joan Francesc Mira, Josep Piera i Manuel Vicent, recau enguany en la pintora, gravadora i escriptora Paula Bonet (Vila-real, 1980).

   La polifacètica artista valenciana s'ha mostrat "molt feliç de rebre aquesta distinció d'uns premis que estan contribuint notablement a enriquir i expandir la cultura valenciana", assenyala en un comunicat difós per l'organització del certamen.

   Els treballs de Bonet tenen "un èxit indiscutible des de fa una dècada i la seua trajectòria artística, sempre vinculada a les lletres i llibres, ha acabat unint art i literatura amb la seua última obra, 'La anguila', que s'ha traduït al mateix temps en una exposició de pintura i en la seua primera novel·la, publicada per Anagrama en 2021", destaquen.

   Aquesta convocatòria dels premis torna, després de dos anys de pandèmia, a la seua celebració habitual, a l'inici de l'estiu, i encara estarà marcada pel "descomunal èxit" de l'obra guardonada amb el III Premi Lletraferit de Novel·la, 'Noruega', de Rafa Lahuerta, que ha venut ja 16.000 exemplars en valencià i ha sigut traduïda al castellà, llengua en la qual ha venut 4.000 exemplars més.

   La novel·la guanyadora el passat any, 'Càndid', de Miquel Nadal, va per la tercera edició i s'acosta els 2.000 exemplars, unes xifres similars a les de la també premiada 'L'últim dels valencians', de Guillermo Colomer, dades que mostren "la total consolidació d'uns premis que s'han convertit en un dels grans referents de la narrativa valenciana", subratllen els responsables dels premis.

   També s'entregarà el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil, que l'any passat van obtindre Sergio Hernández i Toni Caballero per 'El diari de Laia', sumant-se així a importants èxits anteriors com la novel·la fantàstica La Casa Invisible, de Carme Cardona, i la d'aventures 'El traficant de nits', d'Ivan Carbonell.

   A més de l'estatueta dissenyada per l'escultor Jaume Chornet, els guanyadors de les dos categories de narrativa rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament i l'editorial Drassana publicarà les seues obres en els pròxims mesos.

   Segons declara el president del jurat, l'editor Toni Sabater, en l'edició de 2022 s'han presentat un total de 18 obres que, "han mostrat un alt nivell i una gran varietat de temàtiques i estils".

"SORPRESES POSITIVES"

   "De fet, enguany hi haurà alguna que altra sorpresa en anunciar els guanyadors del Premi Lletraferit de Novel·la i del Diafebus de Novel·la Juvenil. Sorpreses positives, evidentment", avança.

   La cerimònia començarà les 19.30 hores en el Biohub de la Marina de València i serà presentada per la comunicadora Laura Grande.

   Juan Ignacio Alfonso, director d'expansió de València Plaza, que organitza els V Premis Lletraferit, destaca la consolidació dels guardons literaris: "S'han convertit en una cita ineludible en el calendari de la nostra literatura i, a més, en una marca que assegura la qualitat literària dels llibres en valencià. És per açò que seguim apostant fermament per enfortir una oferta editorial en clau valenciana", assevera.

colaboracio