El pic de contagis està superat i el de les UCI arribarà el 9 d'abril, segons un estudi matemàtic de la UPV

Dos membres del personal de l'Hospital de Fuenlabrada traslladen un llit durant el muntatge
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: jueves, 2 abril 2020 18:58

VALNCIA, 2 Abr. (EUROPA PRESS) -

El pic de contagis a Espanya per coronavirus est superat, mentre que el de pacients hospitalitzats es va produir el 31 de mar i el d'ingressats en les UCI es registrar el dimecres 9 d'abril a nivell nacional, un dia abans a la Comunitat Valenciana, segons un estudi de matemtics de la Universitat Politcnica de Valncia (UPV).

Aquesta previsió és "molt sensible" a l'evolució de la pandmia i es basa tant en les dades que publica diriament el Ministeri de Sanitat com en un model construt pels investigadors. "És mrit de tots nosaltres, quedant-nos a casa", subratlla l'equip en el resum del projecte, amb el títol 'Modelització epidemiolgica del Covid-19 per a Espanya'.

L'estudi parteix de la hiptesi d'una eixida escalonada del 25 per cent de la població en quarantena cada set dies des de principis de maig (dies 1, 8, 15 i 22), assumint que es mantindrien les precaucions per a evitar contagis.

La situació actual, amb dades actualitzades fins a l'1 d'abril, és que el pic d'infectats per Covid-19 ja ha passat i que Espanya es troba sobre el picc d'hospitalitzats, després del que totes les grfiques apunten a "una baixada pronunciada".

En un escenari desfavorable, els espanyols no mantindrien el distanciament social o el bon oratge no afectaria la propagació de la malaltia. A podria produir un repunt "important" d'infectats a partir del final del confinament.

Per contra, la situació seria favorable amb bon oratge o manteniment del distanciament social i podria reduir la capacitat de contagi en un ter, suposant que aquest escenari comenaria el 15 de maig. L'eixida de la quarantena "a penes" canviaria la tendncia a la baixa en el nombre d'infectats.

En clau autonmica, la predicció sobre l'evolució de la pandmia a la Comunitat Valenciana és molt similar a la del conjunt d'Espanya. Només varia el picc de les UCI, que arribaria un dia abans el dimecres 8 d'abril.

CAUTELA EN LES PREDICCIONS

La investigació posa l'accent en la incertesa existent sobre l'evolució del Covid-19, per la qual cosa demana prendre totes les prediccions amb cautela. Els seus responsables pretenen seguir treballant en el model i oferir dades més precises progressivament.

Per a realitzar prediccions "més robustes", els matemtics demanen conéixer tant el percentatge d'hospitalitzats que acaben en les UCI com el de recuperats, a més de "una idea del nombre real d'infectats que hi ha, fins i tot dels asimptomtics, que encara no es coneix".

Es tracta d'un informe del grup MUNQU de l'Institut Universitari de Matemtica Multidisciplinria de la UPV, format per Clara Burgos, Juan Carlos Cortés, Elena López, David Martínez, Pablo Martínez, Raúl S. Julián i Rafael Jacinto Villanueva, amb la collaboració dels doctors Javier Díez-Domingo, Rubén Moreno i Noemí García.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià