Publicado 23/09/2021 15:14CET

La pròrroga dels ERTO es farà en dues fases: es mantindran com ara fins a octubre i després canviaran

Archivo - Arxiu - La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, intervé en la firma del V Acord Social en Defensa de l'Ocupació, a 27 de maig de 2021, en el Ministeri de Treball i Economia Social, Madrid, (Esp
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

   Es considerarà el silenci administratiu com a positiu quan no hi haja resolució a la petició de renovar l'ERTO

   MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

   La reunió d'aquest dijous entre el Govern i els agents socials per a prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 31 de gener ha finalitzat sense acord, però amb avanços. Demà tornaran a reunir-se a partir de les 10.00 hores.

   Segons fonts del diàleg social consultades per Europa Press, la nova pròrroga s'estructura en dos fases de vigència: la primera estendrà els ERTO en les mateixes condicions que les actuals fins al 31 d'octubre, mentre que la segona introduirà noves condicions i estarà vigent entre l'1 de novembre d'aquest any i el 31 de gener de 2022.

   L'objectiu d'aquesta doble vigència és donar a les empreses temps per a renovar la sol·licitud d'ERTO, doncs para açò tindran de termini deu dies: de l'1 al 10 d'octubre. L'administració haurà de respondre a aquesta sol·licitud en els deu dies següents.

   Encara que a la reunió del passat dimarts el Govern va plantejar que, en cas de no produir-se una resolució en eixe termini es consideraria la renovació de l'ERTO com desestimada (silenci negatiu), fonts de la negociació confirmen que l'Executiu ha reconsiderat la seua postura, de manera que el silenci administratiu s'entendrà com a positiu.

   Des d'UGT asseguren que segueix havent-hi "inconvenients" pel que fa a les exoneracions vinculades a la formació i que existeix "resistència" en el Govern a posar el 'comptador a zero' en les prestacions per atur. Els sindicats volen que aquest arribe almenys fins al 30 de juny de 2022.

SINDICATS NO VOLEN VINCULAR ELS ERTO A LA FORMACIÓ EN AQUESTA PRÒRROGA

   UGT també defèn que, encara que és una bona idea vincular els ERTO amb accions formatives per als treballadors suspesos, açò ha de fer-se amb suficients garanties, la qual cosa no es dona al seu juí en un acord per a quatre mesos com el qual es planteja.

   CCOO comparteix que no és el moment de vincular les exoneracions dels ERTE Covid a la formació i creu que això ha d'abordar-se en el mecanisme de flexibilitat interna que substituirà els ERTO de manera estructural i que sindicats i empresaris estan negociant amb el Govern en el marc de la taula de reforma laboral.

   El sindicat d'Unai Sordo també reclama recuperar als fixos-discontinus, que no apareixien en l'anterior acord, així com que hi haja nous ERTO de limitació d'activitat en cas que s'establisquen restriccions a l'activitat per la pandèmia.

   Les parts seguiran negociant demà, a pocs dies que finalitze l'actual esquema dels ERTO, el pròxim 30 de setembre. La intenció és que tots aquests canvis siguen aprovats en el Consell de Ministres del pròxim dimarts, dia 28.

Contador
colaboracio