Psicòlegs demanen amb urgència el desenvolupament del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi

Archivo - Arxiu - Combatre la depressió
UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MADRID - Archivo
Publicado: jueves, 9 septiembre 2021 11:13

   MADRID, 9 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs considera que és urgent l'engegada del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi, ja que la principal via d'abordatge d'aquest greu problema de salut pública ha de ser la prevenció.

   Des de fa anys, aquest òrgan insisteix, enfront de les diferents autoritats sanitàries, en la necessitat de dissenyar i implementar una estratègia multidisciplinària i coordinada per a la prevenció del suïcidi, que oferisca una resposta integral i que done compte de la naturalesa multicausal dels comportaments suïcides.

   "Qualsevol resposta a un problema tan complex ha de, necessàriament, fer esment a la prevenció, la intervenció i la posvención i considerar, almenys, la dimensió social, clínica i cultural de les conductes suïcides", adverteixen amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi.

   A Espanya moren cada dia 10 persones per suïcidi. Una cada 2,5 hores. En el món, una cada 40 segons, el temps que vas a tardar a llegir aquesta notícia. Sens dubte, "estem davant un greu problema de salut pública que va deixar, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, 3.271 morts en el nostre país i que demanda solucions immediates", advertix assenyalant les dades facilitades per l'INE en 2019.

   Es tracta de la primera causa de mort no natural a Espanya, superant dos vegades a les morts per accidents de trànsit, 13 vegades a les produïdes per homicidi i quasi 70 vegades a les ocorregudes en assassinats per violència de gènere.

   "El problema no finalitza ací. Se sap que les morts per suïcidi són superiors a les quals es registren oficialment, que es produeixen 20 intents per cada suïcidi i que cada consumació o temptativa afecta, de mitjana, a entre 6 i 10 persones de l'entorn, ja siga la família, la parella o els amics", assenyala.

   És, per tant, "un assumpte molt preocupant" que, probablement, s'haja pogut veure agreujat amb la crisi generada per la Covid-19 i l'impacte que aquest està tenint en la salut mental de la població. "El tràgic és que la majoria d'aquestes morts podria evitar-se", es lamenten.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià