Publicado 15/7/2020 17:33:18 +02:00CET

El PSOE segueix creixent en el CIS i, encara que millora, el PP es manté a 11 punts

Seu del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS)
EUROPA PRESS - Archivo

Vox i Ciutadans continuen en descens mentre Unides Podem frena la seua caiguda

MADRID, 15 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), corresponent al mes de juliol torna a situar el PSOE al capdavant, amb una estimació de vot del 32,1%, millorant la del mes anterior, i encara que el PP també avança, es manté a 10,9 punts de distància dels socialistes.

Del seu costat, Unides Podem frena la caiguda que venia registrant en els últims mesos, en anotar-se una pujada respecte a l'estudi de juny, arribant a un suport del 12,1%, mentre que, per contra, tant Vox com Ciutadans perdrien suport.

L'estudi, fet públic aquest dimecres, es basa en 3.032 enquestes realitzades entre l'1 i el 9 de juliol en 1.213 municipis i té un marge d'error de més/menys 1,8%. Per quart mes consecutiu, el CIS ha hagut de recórrer a una enquestadora externa per a poder realitzar les entrevistes per telèfon, ja que quan va esclatar la crisi del coronavirus es va veure obligat a renunciar a les seues tradicionals entrevistes domiciliàries per les restriccions sanitàries.

Si les eleccions foren ara, un 25,3% de les persones sondejades avança que votaria al PSOE, mentre que un 13% triaria el PP, un 12,7% no sabria a qui votar i el mateix percentatge optaria per l'abstenció.

No obstant açò, el sondeig atorga als de Pedro Sánchez una estimació de vot del 32,1%, nou dècimes més que al juny, per sobre del 28% que va aconseguir en les generals de novembre de l'any passat.

Al PP, per la seua banda, l'organisme que presideix José Félix Tezanos li calcula un suport del 21,2%, 1,2 punts més que en el mes anterior i lleugerament superior al 20,82% que va collir en l'última cita amb les urnes de caràcter nacional. Així, la distància entre tots dos queda en 10,9 punts a favor del PSOE, quan un mes abans era d'11,2 punts.

Com a tercera força figura Vox, amb una estimació de l'11,6%, retrocedint quasi un punt en comparació de juliol i a 3,4 punts del 15% que va aconseguir en les últimes generals.

L'ESQUERRA AUGMENTA EL SEU AVANTATGE

Per contra, Unides Podem creix 1,7 punts respecte a l'anterior baròmetre, aconseguint un 12,1%, el seu millor percentatge des d'abril, i frenant la pèrdua de suport que acumulava en els últims baròmetres. Al novembre del 2019 va aconseguir un suport real del 12,8%.

Ciutadans, a qui el CIS va arribar a concedir una estimació del 10,5% al maig, segueix en descens i passa del 9,4% de juny a 8,8% al juliol, però encara per sobre de 6,8% al qual va caure el 10N.

Així les coses, el PSOE, Unides Podem i Més País sumarien un suport del 45,1% davant del 41,6% que reunirien PP, Vox i Ciutadans. Amb aquestes dades de juliol, l'esquerra augmentaria en quasi tres punts el percentatge que va sumar en les últimes generals (42,29%), mentre que l'altre bloc perdria quasi un respecte a aquell 42,7%.

Entre els partits d'àmbit territorial, ERC puja una dècima fins al 2,7% i també creix -en el seu cas tres dècimes- Junts, que es queda amb un 1,5%. La CUP, per contra, perd una dècima i s'anota un 0,6%. El PNB aconseguiria un 1,3% i Bildu un 0,8%, caent cadascun una dècima respecte a juny.

Del seu costat, Més País/Compromís continua en descens i s'anota un 0,9%, per sota del l'1,25% amb el qual es va estrenar en les legislatives de l'any passat.

SÁNCHEZ, EL MILLOR VALORAT PERÒ ENCARA SUSPÈN

Respecte a la valoració de líders, el socialista Pedro Sánchez, repeteix amb la millor nota, però, encara que guanya dos dècimes respecte al juny, es queda a una de l'aprovat. La segona plaça és, de nou, per a la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que perd una dècima i aconsegueix un 4,1.

En la tercera posició tornen a empatar el 'popular' Pablo Casado i el líder de Podem, Pablo Iglesias, tots dos amb un 3,6, millorant una dècima en un mes, i el pitjor valorat torna a ser el líder de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,5.

El CIS només pregunta pel nivell de confiança que desperten en l'electorat Sánchez i Casado. Mentre que el socialista inspira molta o prou al 32,6%, Casado només fa el mateix entre el 12%. Quasi el 85% admet no fiar-se del líder del PP, una xifra que es queda en el 65% en el cas del socialista.

Contador
colaboracio