PSPV i Compromís creuen que les lleis de PP i Vox tenen recorregut judicial en "col·lisionar" amb la normativa estatal

Els síndics de Compromís i PSPV a Les Corts Valencianes, Joan Baldoví (esq.) i José Muñoz (dta.)
EUROPA PRESS
Publicado: martes, 9 abril 2024 16:35

   Els socialistes no tenen dubte que la de concòrdia serà paralitzada per "il·legal" i la coalició anuncia recurs d'inconstitucionalitat

   VALÈNCIA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Compromís ha anunciat aquest dimarts una triple ofensiva per a "combatre" les cinc proposicions de llei presentades pel PP i Vox a Les Corts Valencianes, unes normes que consideren "retrògrades", mentre que des del PSPV no tenen "cap tipus de dubte" que algunes d'elles, particularment la de concòrdia, podria ser "paralitzada" per "il·legal", i que unes altres com la de transparència "col·lisionen" amb la normativa estatal.

   D'una banda, el síndic de Compromís a Les Corts, Joan Baldoví, ha avançat una ofensiva en "tres fronts": parlamentari, social i jurídic. Respecte al primer d'ells, ha concretat que la coalició ha presentat un escrit amb el propòsit que es "respecten els termes de participació ciutadana" per a la presentació de propostes de compareixences de representants socials.

   Amb això, que esperen que s'aborde durant la Junta de Síndics d'aquest dimecres, Compromís pretén mantenir el termini de cinc dies i que no es reduïsca a dos, segons han sostingut, en un intent del PP i Vox per a "evitar que persones expertes i representants d'entitats i institucions es pronuncien contra unes lleis que ataquen la nostra llengua, la memòria democràtica i suposen el segrest polític de la dreta i l'extrema dreta a À Punt i l'Agència Antifrau".

   Respecte a la judicial, Baldoví ha avançat que la coalició ha configurat equips jurídics que ja estudien la que han denominat com a "llei de discòrdia", sobre les quals tenen "diverses vies d'actuació", i quant a la social, han mantingut reunions amb entitats, moviments i agents socials "de tots els àmbits implicats", els qui els han transmès "una preocupació profunda, però també les ganes de combatre" aquestes propostes.

   El síndic de Compromís, que ha remarcat que el seu grup presentarà esmenes a la totalitat per a totes aquestes lleis, ha considerat que la tramitació de les mateixes pot tenir recorregut judicial, especialment la de concòrdia, ja que hi ha "col·lisions" amb l'estatal de memòria democràtica.

   Així mateix, ha avançat que des de Compromís treballen a presentar un recurs d'inconstitucionalitat en el Congrés juntament amb altres formacions perquè veuen "susceptible" que aquestes proposicions de llei "no respecten els drets de cinc milions de valencians i valencianes".

PORTAR LES LLEIS "ON FAÇA FALTA"

   Per part del PSPV, el seu síndic, José Muñoz, ha avançat que presentaran esmenes a la totalitat a "totes" aquestes proposicions de llei i ha garantit que les portaran "on faça falta", al mateix temps que sol·licitaran "els informes pertinents", i "no només els preceptius", sinó que van a anar "més enllà". "Volem que tota la societat valenciana sàpia quines van a ser les conseqüències polític-jurídiques", ha apuntat.

   El portaveu socialista ha assegurat que no té "cap tipus de dubte" que alguna d'aquestes proposicions de llei, concretament la de concòrdia, podria ser paralitzada i, sobre aquest tema, ha avançat que el PSPV va a portar aquesta qüestió "fins a les últimes circumstàncies". "Ens anem a oposar frontalment davant de cinc lleis que són aberrants per a la democràcia valenciana", ha recalcat.

   Muñoz ha defensat que en aquest aspecte compten amb el suport del Govern d'Espanya, que "no va a permetre" que determinades lleis, com la de "blanqueig a la dictadura", seguisca "cap a avant" perquè, al seu judici, "contravé qüestions fonamentals".

   La primera d'elles, ha sostingut, és que és "il·legal" perquè va "en contra" de l'estatal de memòria democràtica, com també ho fa, al seu judici, de la declaració dels drets humans. "És una aberració no només des del punt de vista normatiu, sinó en el conjunt del dret internacional", ha assenyalat. Per tot això, ha manifestat que no té "cap tipus de dubte" que aquest proposició de llei "va a ser paralitzada".

   A més, s'ha mostrat "convençut" que la llei de "falta de transparència xoca també" amb la normativa estatal, amb "una llei molt important com la dels contractes del sector públic" que arreplega "tots els règims de publicitat quant a les adjudicacions de les administracions públiques" i que, al seu judici, la llei impulsada pel PP i Vox a Les Corts "evidentment està contravenint absolutament" aquest aspecte en tractar de "reduir tot el que té a veure amb la transparència i el control públic".

   També ha carregat contra la futura llei que dirigirà el servei de radiotelevisió valenciana, ja que, segons els socialistes, va "en contra de la independència informativa" d'À Punt en tractar de "controlar políticament" els mitjans públics. En aquest sentit, ha demanat no repetir situacions, com l'eliminació del límit pressupostari, que van portar al tancament de Canal Nou: "Ja sabem com va acabar allò".

   "Mazón està tornant a plantejar el mateix: control polític amb una majoria parlamentària simple que permetria la col·locació de les persones que estiguen al capdavant de la tele pública, i l'eliminació del límit pressupostari que porta a un endeutament sense fi", ha argumentat el portaveu socialista.

   De fet, ha posat com a exemple de "control polític" de mitjans públics el cas de Telemadrid aquest mateix cap de setmana, una cadena que, segons Muñoz, ha oferit unes informacions "absolutament infames", a més de "fal·laces", sobre la dona del president del Govern.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià