Rebaixa de la barrera al 3% i llistes paritries i desbloquejables en el nou projecte de llei electoral del Botnic

El Botnic presenta la seua llei electoral
PODEM
Publicado: jueves, 22 octubre 2020 13:09

Cs condiciona el seu suport al fet que siga proporcional i el PP rebutja entrar en el seu "joc del repartiment de seients"

VALNCIA, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els partits del Govern del Botnic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han presentat aquest dijous en Les Corts un nou projecte de llei electoral valenciana amb una rebaixa de la barrera del 5 al 3% perqu més partits puguen entrar en el parlament, juntament amb novetats com el vot preferencial o les llistes desbloquejables pels ciutadans i paritries 'cremallera' per a garantir que hi haja un mínim d'un 50% de dones.

Amb aquests avanos, la llei electoral valenciana seria "la més moderna d'Espanya" i més representativa d'all que voten els valencians, com han destacat els síndics dels tres grups abans de registrar la proposta. Perqu tire endavant necessita la majoria de tres cinquenes parts de la cambra (66 diputats), una cosa que va ser impossible la passada legislatura pel rebuig de Cs. Aquest partit ara adverteix que no la recolzar si no és completament proporcional, mentre el PP la rebutja perqu no vol entrar en "un repartiment de seients" en plena pandmia.

El nou projecte del Botnic estableix de nou la rebaixa de la barrera electoral al 3% perqu puguen entrar al parlament partits que fins ara no podien a pesar de comptar amb milers de vots. És el llistó "més dur" d'Espanya a excepció del de Canries i consistiria a reduir-ho al 3% de vots vlids (sense comptar els nuls) a nivell de circumscripció i en el conjunt de la Comunitat Valenciana.

Com a novetat, el projecte aposta perqu la Comunitat Valenciana siga la primera autonomia que permeta als electors personalitzar el seu vot. Continuarien escollint la candidatura d'un únic partit, per tindrien la possibilitat d'expressar la seua preferncia per un mxim de tres candidats d'eixa llista a través d'un vot categric (amb una creu), excepte els 'número u' i els suplents.

Així podrien pujar de posició els candidats que compten amb vots preferencials que suposen el 10% del total dels vlids obtinguts per la seua candidatura en la circumscripció. A sí, si els electors no volen triar preferncia, el vot a la candidatura continuaria sent vlid.

Un dels aspectes més aplaudits pels tres partits és la paritat en les llistes, ja que l'actual llei no compta amb cap mesura d'igualtat. La seua proposta passa perqu les candidatures estan integrades com a mínim per un 50% de dones, respectant-ho en cada tram de dos candidats (el primer i el segon haurien de ser home i dona o dona i home, per el segon i el tercer poden ser dos dones o homes si se'n va alternant, i així successivament).

El Botnic vol que es blinde aquesta proporció fins i tot amb el vot preferencial, per al que els candidats del mateix sexe solament podrien ocupar la posició d'un altre del mateix sexe. A l'efecte de llei, es consideraria vlida la identitat de sexes expressada per la llei del 2017 de la Generalitat de reconeixement a l'expressió de gnere. També es contemplaria la paritat en la composició de la Junta Electoral Valenciana.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià