El rei emèrit al·lega immunitat i diu que la justícia britànica no és competent per a atendre la demanda de Corinna

Archivo - Arxiu - El rei emrit Juan Carlos I
LEGAN P. MACE / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO
Publicado: martes, 7 diciembre 2021 18:04

   Nega les acusacions i sosté que després de la seua abdicació només li pot jutjar el Tribunal Suprem

   MADRID, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La defensa del rei emrit Juan Carlos I ha assegurat que "la seua Majestat gaudeix d'immunitat" i que la justícia britnica no és competent per a atendre la demanda presentada per Corinna Larsen que s'estudia aquest dilluns i dimarts en els Reals Tribunals de Justícia, a Londres.

   En la seua demanda, l'ex amiga íntima del monarca va demanar als tribunals que reclamaren al rei emrit una indemnització pels costos del seu tractament mdic de salut mental, per la "installació de mesures de seguretat personal i servicis diaris de protecció" i per la contractació a "exdiplomtics i exfuncionariat del Govern" perqu intervingueren amb la finalitat de "posar fi a l'assetjament" que diu haver rebut per part de Juan Carlos I.

   Ara, la defensa de l'emrit --a crrec del despatx Clifford Chance-- ha presentat les seues allegacions davant el jutge Matthew Nicklin en una vista preliminar. El lletrat Daniel Bethlehem ha defs els arguments esgrimits en un text de 26 folis, al que ha tingut accés Europa Press, en el qual nega totes les acusacions abocades per Larsen i insisteix que l'rgan competent per a atendre qualsevol procediment sobre fets vinculats al monarca posterior a la seua abdicació és el Tribunal Suprem espanyol.

   Bethlehem ha explicat que "hi ha almenys tres qüestions d'immunitat que són pertinents" en aquest cas. Ha defs que Juan Carlos I és membre de la Casa Real i s'ha emparat en la Llei d'Immunitat de l'Estat aprovada al Regne Unit en 1978, l'mbit del qual d'aplicació s'estén al sobir i als membres de la seua família que formen part de la Casa Real.

   Segons la defensa, aquest cas s'aplica al rei emrit, qui "té dret a immunitat de la jurisdicció dels tribunals britnics en la seua qualitat de membre d'alt rang de la Família Real Espanyola i la Casa Real d'Espanya, fins i tot en relació amb les reclamacions plantejades en aquest procediment".

   En el marc de l'escrit, Bethlehem ha precisat que aquesta immunitat "no colloca La seua Majestat per damunt de la llei", sinó que "reconeix que, donat el carcter constitucional del crrec de La seua Majestat, est degudament sotms a la jurisdicció del Tribunal Suprem d'Espanya i només del Tribunal Suprem d'Espanya".

   "No és, ni pot ser, d'interés públic del Regne Unit i els seus tribunals jutgen les acusacions formulades contra La seua Majestat", ha afegit la defensa.

RECONEIXEMENT CONSTITUCIONAL DE LES MONARQUIES

   Com a part de la seua estratgia de defensa, el lletrat ha allegat a més que existeix un interés públic de "protegir la dignitat del Rei i membres propers de la família". En aquest sentit, ha fet referncia a la jurisprudncia dels tribunals britnics i ha recordat que aquesta apreciació ha sigut "expressament reconeguda" per la justícia d'eixe país en el cas de la Reina Isabel II i membres propers de la Família Real Britnica.

   Així, ha insistit que aquest "reconeixement constitucional" aplicable a la Família Real Britnica ha sigut reconegut pel Regne Unit durant segles pel que fa als sobirans i membres propers de la famílies reals d'altres monarquies.

   "És la pedra angular del principi d'immunitat sobirana", ha assenyalat per a després afegir que en el cas d'Espanya aquesta apreciació es reflecteix en un tractat de compromís que es remunta a fa més de 400 anys i que va ser firmat pels avantpassats de la Reina Isabel II i de Juan Carlos I en el Tractat de Pau i Amistat d'Utrecht de 1713.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià