La Sala Russafa estrena la nova versió del monòleg del 'Professor Lazhar' a càrrec La Dependent

Imatge del monleg 'Professor Lazhar'
SALA RUSSAFA
Publicado: lunes, 20 marzo 2023 16:59

   L'adaptació de Pasqual Alapont reflexiona sobre el sistema educatiu, el dol i el xoc de cultures

   VALNCIA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Sala Russafa acull del 23 al 26 de mar l'estrena de l'obra 'Professor Lazhar', un treball de la companyia alcoiana La Dependent que presenta una nova versió escnica del monleg d'xit internacional, en el marc del XII 'Cicle de Companyies Valencianes'.

   'Professor Lazhar' conta la histria de Bashir Lazhar, un algeri emigrat al Canad que, passats els anys 50, es presenta en un centre educatiu de Québec per a oferir-se com a substitut en assabentar-se que un dels seus professors ha mort en estranyes circumstncies.

   El seu tracte amb els alumnes, desubicats per la prdua, li reporta una srie d'experincies i reflexions que Evelyne de la Chenelire ha plasmat en un monleg teatral, que anteriorment també va saltar al cinema amb un film que va ser nominada a l'Óscar a la Millor pellícula de parla no anglesa en 2011.

   Després d'un periple per escenaris de tot el món, aquesta histria ha trobat en el teatre i les pantalles diferents maneres d'arribar al públic, amb l'objectiu de generar emoció i reflexió.

   Pasqual Alapont firma l'adaptació i Gemma Miralles la direcció d'aquest muntatge que interpreta Vicent Pastor, de qui va sorgir la idea de fer l'espectacle. L'actor valenci "tenia ganes" d'enfrontar-se al repte interpretatiu que suposa un monleg i va quedar "fascinat" per la "humanitat", així com pel "viatge emocional" que experimenta el Professor Lazhar.

   "La seua histria em va fer pensar en quants Lazhar hi hauria pel món i en l'indispensable que és posar en valor la figura del docent com a guia", ha expressat Pastor.

   L'espectacle convida a reflexionar sobre si és possible dissociar ensenyament i educació, si els professors han de centrar-se a tractar un currículum acadmic, sense entrar a preparar als alumnes per a les emocions que experimentaran al llarg de la seua vida. Lazhar desafia la rigidesa dels plans d'estudi i intenta ajudar-los a identificar i expressar les seues idees i amb elles, inevitablement, els seus sentiments.

   Malgrat el xoc que es produeix entre la seua cultura d'origen algeri i els costums canadencs, tracta d'inculcar-los certs valors i de parlar-los sobre temes que estan estripant la seua vida, amb els quals els alumnes també estan en contacte: la prdua i el dol.

BELLESA EN LA FORMA I EL FONS DEL TEXT DE PROFESSOR LAZHAR

   Gemma Miralles ha destacat que la histria d'un professor com Lazhar "pot servir per a parlar de temes que són universals, doncs es presenten en qualsevol lloc i poca perqu l'educació, els fenmens migratoris o les morts dramtiques es produeixen a tot arreu".

   "Resulta curiós que en un moment en qu tot és 'a la carta', els sistemes educatius siguen tan estrictes que no permeten adaptar-los a les necessitats de cada alumne. Volent ser tan igualitaris, no fem més que remarcar les diferncies i s'acaba igualant a tots per davall perqu cap es frustre", ha considerat.

   A més, ha remarcat que "s'infantiliza als adolescents en intentar evitar que parlen de temes dolorosos o políticament incorrectes, tot i que tard o d'hora hauran d'enfrontar-se a ells; no obstant a, en trencar aquest plantejament, Lazhar troba en la seua relació amb els alumnes una taula de salvació i converteix l'educació en un sinnim de futur".

   A l'hora de posar-ho en escena, Miralles ha apostat per "donar-li molta terra". "Ho hem baixat a all quotidi, donant importncia al que est passant, centrant-nos en el contingut de les paraules", ha afirmat la directora, qui atribueix a Pastor la capacitat de donar-li prosa a un text tan potic, de "posar-li carn i ossos" a una histria que va passar a Québec, per que pot estar succeint ara mateix en qualsevol centre educatiu de la Comunitat Valenciana.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià