Sánchez crida a combatre els discursos "xenòfobs i excloents" dels qui solament busquen "obtindre rèdit polític"

Sánchez
Eduardo Parra - Europa Press
Actualizado: lunes, 10 diciembre 2018 13:23

MADRID, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha cridat a combatre i a actuar contra "els discursos xenòfobs i excloents" contra la immigració. "Apel·lar a l'odi o a la por al diferent únicament beneficia a els qui utilitzen eixa estratègia per a obtindre rèdits polítics", ha declarat.

"Hem de combatre la instrumentalització de la migració com a excusa per a replegaments nacionalistes, tancaments de fronteres i discursos xenòfobs i excloents que estem veient en bona part de les nostres societats", ha incidit el líder de l'Executiu durant la seua intervenció en la cimera de Marrakech en la qual aquest dilluns 10 de desembre més de 150 països han subscrit el Pacte Mundial per a les Migracions.

En 2016, tots els líders mundials es van comprometre a elaborar aquest acord després de firmar la Declaració de Nova York durant l'Assemblea General de l'ONU però, malgrat que tots els estats membre de l'ONU ho van avalar, alguns han decidit ara no firmar-ho en Marrakech.

"Els migrants no són culpables, són en moltes ocasiones víctimes. Diguem-ho alt i clar, i actuem en conseqüència", ha apuntat Sánchez, demanant no caure "en l'error d'oblidar els errors del passat".

CONSEQÜÈNCIES DE LA INTOLERÀNCIA

"Les conseqüències de la intolerància ens perjudiquen a tots perquè crispen les nostres societats, allunyen les persones i els països i retallen els valors universals, com la llibertat la dignitat humana i la igualtat", ha exclamat.

Sánchez ha recalcat que el pacte subscrit aquest dilluns "orienta el camí" per a "donar una resposta adequada" a aquest desafiament basada en la cooperació internacional i en la coordinació. "Pocs assumptes són tan urgents i importants", ha dit Sánchez al començament de la seua intervenció.

Al seu juí, la migració és "una realitat estructural" i no "conjuntural" pel que requereix mesures a curt termini i una visió "estratègica a llarg termini". Segons ha recalcat, la comunitat internacional justa pot aconseguir "una resposta més eficaç" i "cap país" pot abordar aquest fenomen de "manera aïllada".

Així doncs, Sánchez considera que aquest Pacte per a les Migracions representa "un avanç qualitatiu en un multilateralisme eficaç". El líder de l'Executiu ha subratllat que aquest acord mundial és resultat del diàleg i de "responsabilitat compartida".

GESTIÓ DELS FLUXOS MIGRATORIS

"Espanya va a col·laborar en l'execució equilibrada dels objectius del pacte". Es tracta del primer acord global que busca gestionar els fluxos migratoris, respectant la sobirania dels estats, i aprofitant els beneficis que la migració comporta, a més de protegir els drets dels qui decideixen emigrar cap a altres països.

"Afavorim els vessants positius de la migració i gestionem adequadament els negatius", ha demanat Sánchez, que ha posat l'accent que "ben gestionada contribueix al desenvolupament i benestar de les societats".

Segons ha declarat, Espanya està "fermament compromesa" amb les causes de la immigració, per a generar condicions del desenvolupament sostenible. Així mateix, ha destacat la importància de la integració dels migrants i, en aquest sentit, ha recordat que el seu Govern posarà un pla estratègic i un fons estatal amb aquest objectiu. "Els fluxos migratoris han de gestionar-se adequadament per a maximitzar les oportunitats i reduir els riscos", ha postil·lat.

El president de l'Executiu ha reiterat que la immigració irregular liderada per màfies "no és el camí" perquè "posa en risc el capital humà dels països d'origen, crea inestabilitat en els de trànsit i destinació, i desvirtua les oportunitats d'una migració ordenada".

"Hem de seguir lluitant conjuntament contra les xarxes de tracta d'éssers humans i de migrants perquè és una inadmissible violació dels drets humans", ha proclamat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià