Sánchez sobre l''Aquarius': "Haver salvat la vida de 630 persones fa que pague la pena dedicar-se a la política"

L'Aquarius, rebut amb una ovació en el Port de Valncia
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: martes, 19 febrero 2019 16:54

MADRID/VALNCIA, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, es refereix en el seu llibre 'Manual de resistncia' (Península) a la qual considera que va ser la primera decisió del seu Executiu, l'acolliment de l''Aquarius'. "A mi, personalment, haver salvat la vida a 630 persones fa que pense que paga la pena dedicar-se a la política", assegura.

El cap de l'Executiu es refereix així a la decisió presa per Espanya d'acollir 630 migrants que havien sigut rescatats en aigües internacionals pel vaixell 'Aquarius' i al que Itlia i Malta van denegar l'entrada. Sánchez fa ús de la definició encunyada pel comissari europeu de Migració, Dimitris Avrampoulos, en definir la mesura com a "solidaritat real". "Descriu exactament el que va ocórrer: eren persones reals i nosaltres no vam respondre amb belles paraules, sinó amb una decisió real", sentncia.

A més d'un "qüestió humanitria" a la qual calia atendre, Sánchez assegura que la mesura llanava també un missatge polític a nivell europeu perqu "estava en joc la mateixa essncia de la UE". "Era una forma de dir a tots els nostres amics del continent: a és un assumpte europeu i hem de respondre des de la solidaritat de tots els pasos de la UE. No podem deixar-ho solament en mans d'un, d'aquell les fronteres nacionals del qual es veuen afectades", assegura.

Per al president del Govern, resulta "emocionant", "no només salvar les seues vides i llanar un missatge polític a Europa", sinó també que el Govern es convertira en catalitzador d'un sentiment generalitzat de la societat espanyola, que volia i vol acollir". "Una immensa majoria de la ciutadania es va sentir reflectida en la nostra decisió", assegura, al mateix temps que defineix l'operatiu d'acolliment com un "esfor collectiu bell", del que exclou PP i Ciutadans, als quals retrau no sumar-se a aquesta mesura.

Sánchez assegura que van voler evitar que el desembarcament es convertira "en un xou" i confessa que li "sap greu" comentaris que identificaven la decisió amb una "acció de mrqueting", com també es va dir, segons afig, de la seua decisió d'"incloure dones en el Govern". "Ens va portar a ser portada del Financial Times per haver format el primer Govern en nombre de dones de l'OCDE. No és el mateix ser portada per la premsa internacional per aquestes raons que per casos de corrupció o per una crisi com la de Catalunya", subratlla.

En definitiva, considera que el "cas Aquarius" ha canviat la política europea creant el que defineix com el "mtode Aquarius" i justifica que l'Executiu espanyol no fera el mateix amb situacions similars posteriors. "Quan a penes dos mesos després es va tornar a plantejar un cas paregut amb el mateix vaixell, vam poder dir: Ara li toca a un altre país. Nosaltres hem donat exemple, per a ha de resoldre's amb la collaboració de tots", puntualitza.

A més, Sánchez adverteix de la necessitat de ser "molt rigorosos" amb la immigració perqu, en la seua opinió, l'"auge del nacionalisme i el totalitarisme" que s'est experimentant a Europa s'alimenta de la "por a la immigració.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià