Publicado 26/05/2022 18:29

Sanitat canvia de dissabte a diumenge les oposicions de Ginecologia davant la petició d'una aspirant adventista

Consulta d'embaras
HOSPITAL UNIVERSITARIO DE TORREJÓN

   La decisió arriba després que el TSJCV donara la raó a una altra candidata en Oftalmologia, que farà el seu examen després de la posta de sol

   VALÈNCIA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

   La directora general de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat ha canviat de dissabte a diumenge la data d'un concurs-oposició per a la provisió de vacants especialistes en Obstetrícia i Ginecologia, dependents de l'administració, davant la petició formulada en aquest sentit per una aspirant que professa la religió adventista i després que el TSJCV estimara recentment una petició en els mateixos termes d'una altra candidata, la qual cosa ha obligat a organitzar el seu examen una vegada passada la posta de sol.

   Així consta en una resolució de la directora general de RRHH de la Conselleria, que modifica l'anterior de 7 d'abril d'enguany, quant al lloc, data i hora de la prova, a la qual estan admesos més de 400 aspirants, i que passa de dissabte 18 a diumenge 19 de juny a les 9 hores.

   En la resolució, la directora cita el recent acte de la secció segona de la Sala Contenciós-Administratiu del TSJCV, que es va pronunciar en relació a un recurs d'una cantidata a les oposicions d'Oftalmologia, pertanyent també a l'Església Adventista del Seté Dia, en un procediment especial per a la protecció dels drets fonamentals, del que es desprèn el dret d'aquesta persona a realitzar la prova en qualsevol altre dia que no fora dissabte, o bé en eixe dia, una vegada passada la posta de sol.

   Així, considerat la sol·licitud d'una altra participant en el concurs-oposició, en aquest cas de Ginecologia, presentada en termes idèntics" als de l'anterior, i atés que una de les bases de la convocatòria estableix que la publicació del lloc, data i hora de la prova haurà de fer-se amb una antelació mínima de 15 dies hàbils a la seua realització, la directora general resol modificar el dia i passar-ho a diumenge. La resolució pot ser recorreguda.

   Fonts de la Conselleria de Sanitat han apuntat a Europa Press que l'objectiu amb el canvi de data és evitar "al màxim" els possibles problemes ocasionats per la necessitat d'haver d'aïllar a les persones aspirants perquè puguen fer l'examen en els termes establits davant les seues creences religioses, i al mateix temps, garantir que tots els candidats tinguen les mateixes possibilitats i evitar que es puga posar en dubte el procés.

OPOSICIONS OFTALMOLOGIA

   A mitjan maig, el TSJCV va estimar la mesura cautelar sol·licitada per una opositora a places de metge especialista en Oftalmologia i va acordar que la Conselleria de Sanitat li retarde unes hores l'examen fins a la posta de sol del mateix dissabte en què està convocat --aquest pròxim 28 de maig-- en virtut de les seues conviccions religioses com a membre de l'Església Adventista Seté Dia.

   La recurrent havia manifestat la seua disposició a realitzar a prova qualsevol altre dia --ja que els membres d'aquesta església no poden efectuar activitat econòmica ni laboral en dissabte en considerar-ho el dia de culte i oració-- o eixa mateixa jornada però una vegada passada la posta de sol.

   En el seu acte la sala aplicava jurisprudència del Suprem i d'altres tribunals superiors de justícia sobre casos similars i, després d'analitzar els interessos en conflicte, concloïa que no accedir a la pretensió de la recurrent l'obligaria a veure's "constreñida a optar entre la fidelitat a les seues conviccions religioses i l'oportunitat d'ingrés en l'administració que li brinda el procés selectiu".

   La sala va establir que l'administració li realitze la prova "en horari no coincident amb el dissabte religiós", és a dir, el mateix dia de la convocatòria, però a partir de la posta de sol.

   Per a açò, l'aspirant s'haurà de presentar en el lloc de la prova en el dia i hora de la crida general (28 de maig a les 12 hores) proveïda del seu DNI, i una vegada identificada es mantindrà "incomunicada en una sala fins que, a l'hora oficial de la posta del sol, puga començar la realització del seu examen d'igual contingut i durada que la resta dels aspirants".