Publicado 07/12/2021 18:31CET

Sanitat confirma 11 casos de la variant Ómicron a Espanya, dos no vinculats a viatges internacionals

29 November 2021, Czech Republic, Trutnov: An employee of the microbiological laboratory of the Trutnov Hospital evaluates tests for COVID-19.
Taneèek David/CTK/dpa

    MADRID, 7 des. (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Sanitat ha confirmat mitjançant seqüenciació 11 casos de la nova variant Ómicron, nou d'ells viatgers procedents de Sud-àfrica i dos d'ells sense vinculació a viatges internacionals però relacionats entre si.

   El passat 29 de novembre, Espanya va confirmar el primer cas de la variant Ómicron en un viatger procedent de Sud-àfrica. "Les dades són encara molt escasses per a determinar el verdader impacte en la transmissibilitat, la gravetat o la fuita immune de la variant Ómicron", assenyala el Ministeri en l'actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 a Espanya publicada amb dades arreplegades a data d'aquest dimarts, 7 de desembre.

   En el moment actual la variant Delta representa quasi el 100% de les variants detectades mitjançant la seqüenciació integrada en la vigilància. "La resta de variants continua detectant-se a nivells molt baixos", assenyala l'informe elaborat pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que destaca que en les últimes 4 setmanes només 13 de 2.072 mostres aleatòries seqüenciades corresponen a llinatges diferents als de la variant Delta.

   La consideració de la nova variant Ómicron com VOC fa que recupere interés la detecció de casos sospitosos mitjançant garbellat amb PCR capaç de detectar la deleción 69-70 o alguns altres dels marcadors que permeten fer una identificació preliminar d'aquesta variant.

   A mesura que es dispose d'aquesta informació inclouran els resultats d'aquestes garbellades en pròximes actualitzacions, assenyala l'actualització. Per a la setmana 47, 2 comunitats han comunicat resultats d'aquest garbellat: Balears (0% de 1358 garbellades) i Navarra (0% de 54 garbellades). D'altra banda, el garbellat per a la variant Delta continua oferint una informació molt rellevant ja que un descens en la prevalença de Delta entre les mostres garbellades podria indicar un augment d'altres variants.

colaboracio