Publicado 25/10/2021 14:44CET

El Senat dona suport a la gratuïtat de productes per al període i reclama al Govern mesures contra la pobresa menstrual

Archivo - Arxiu - Placa en la qual es llig 'Senado' en la façana exterior de l'edifici del Senat a Madrid.
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

   MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

   La comissió d'Igualtat del Senat ha donat suport aquest dilluns la iniciativa valenciana coneguda com 'Tres Voltes Rebel' que reclama la gratuïtat dels productes per al període femení i l'accés a ells en espais públics i fa una crida al Govern a engegar mesures contra la pobresa menstrual.

   Ho ha fet a través d'una moció registrada pel grup ERC-EH Bildu en la Cambra alta i que ha comptat amb el suport del PSOE, l'abstenció de PNB i Teruel Existe i el vot en contra del PP, que ha presentat una esmena a la iniciativa, que ha sigut rebutjada pel grup proponent.

   Amb aquest text, ERC-Eh Bildu busquen que el Senat i el Govern donen suport i valoren positivament la proposta 'Tres Voltes Rebel', una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es votarà pròximament en les Corts Valencianes.

   En el text que s'ha debatut en la Comissió d'Igualtat, recorden que la petició de la ILP és, d'una banda, "la gratuïtat dels productes sostenibles per a la menstruació" i, d'altra banda, "que hi haja en les dependències dels edificis públics productes per al període d'un sol ús accessibles per a treballadores i públic en general".

NECESSITAT D'INFORMACIÓ

   La senadora d'ERC que ha defès la moció, Elisenda Pérez, ha lamentat que els productes per al període seguisquen sent considerats com a productes "de luxe" quan "són indispensables" per a la meitat de la població mundial. A més, ha assenyalat que és "la falta de coneixement" sobre aquest tema el que porta a una falta d'informació sobre l'impacte, tant econòmic com a mediambiental, d'aquests productes.

   Pérez també ha posat el focus en la pobresa menstrual que, ha indicat, no és només la impossibilitat d'accés a compreses, tampons o altres productes que s'usen durant el període, sinó també a altres elements necessaris com l'aigua potable o fins i tot unes instal·lacions adequades. Al seu juí, les polítiques socials han d'anar encaminades també a una major informació sobre aquesta situació.

   ERC-EH Bildu ha rebutjat l'esmena que el PP ha presentat aquest text i que modifica, segons ha explicat la senadora republicana, tot el context i contingut de la mateixa. "Seria una moció nova", ha explicat.

EL PP LA VEU "FORA DE LLOC"

   Per als 'populars', aquesta iniciativa està "fora de lloc". La portaveu del PP en la comissió, Violante Tomás, no s'ha mostrat favorable al fet que els espanyols paguen amb els seus impostos "les compreses de dones amb un nivell econòmic amb el qual podrien pagar-li les compreses a totes les espanyoles".

   Al seu juí, la qual cosa s'ha de fer en aquesta matèria és modificar la llei perquè s'aplique a aquests productes l'IVA super reduït del 4% com, ha recordat Tomás, s'incloïa en l'acord de Govern PSOE-Podem firmat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Després de denunciar que aquesta mesura pactada per l'Executiu de coalició no s'haja complit, la senadora 'popular' ha indicat que aquesta mesura sí seria "assumible" per l'Estat i no la gratuïtat dels productes.

   Des del PSOE, per la seua banda, han criticat el discurs "masculí i poc feminista" del principal partit de l'oposició, al que ha cridat a "centrar-se a visibilitzar" el problema de la pobresa menstrual i a "avançar" en "una desigualtat afegida" que pateixen les dones a Espanya i a tot el món.

   En aquest sentit, li ha assenyalat al PP que aquesta iniciativa "no tracta de regalar les compreses", sinó que "en els llocs públics" estiguen disponibles aquests productes "perquè dones i xiquetes en desigualtat puguen accedir" a aquests.

colaboracio