El Senat dona el vistiplau definitiu a la nova Llei de Memòria Democràtica

Archivo - Arxiu - El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, durant una sessió plenària, en el Senat, a 21 de juny de 2022, a Madrid (Espanya).
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 5 octubre 2022 18:30

   MADRID, 5 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Ple del Senat ha aprovat aquest dimecres definitivament el projecte de llei de Memòria Democràtica que el Govern va pactar amb Bildu, Més País, PDeCAT i PNB. La Cambra alta ha rebutjat els vetos de PP, Vox, Ciutadans i UPN i no ha acceptat cap de les 521 esmenes al text que venia del Congrés.

   La nova llei de Memòria ha tirat avant en una votació que ha durat més d'una hora i a la qual han assistit associacions memorialistes, que han aplaudit dempeus el resultat de la votació, amb 128 vots a favor.

   Per contra, 113 senadors han votat en contra, i hi ha hagut 18 parlamentaris que s'han abstingut. En qualsevol cas, la llei entrarà en vigor en els pròxims dies quan es publique en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

   Aquesta llei, que suposa un aprofundiment en la Llei de Memòria Històrica de 2007, va ser aprovada en Consell de Ministres fa quasi un any i presa en consideració pel Congrés a l'octubre de 2021, però dos mesos després es va ficar en 'la nevera' en no veure el Govern suficients suports per a traure-la avant, ja que a l'oposició del PP, Vox i Ciutadans es va sumar el rebuig inicial d'ERC.

   Va ser el passat mes de juny quan el projecte es va traure del calaix per a reactivar la tramitació, una vegada que PSOE i Unides Podem havien acostat postures amb altres formacions minoritàries. Així, la Llei de Memòria Democràtica va superar la fase de ponència després d'introduir-se diverses esmenes pactades amb Bildu, PNB, el PDeCAT, Més País i Coalició Canària.