Un sistema de monitoratge de la UPV ajudarà a protegir unes pintures rupestres de Albarracín

Instal·lació de la passarel·la LoRaWAN receptora de les dades dels sensors instal·lats en l'abric.
UPV
Publicado: jueves, 2 mayo 2024 12:55

   Mitjançant la interconnexió de diferents sensors a través d'Internet es fan recomanacions davant d'esdeveniments de risc

   VALÈNCIA, 2 May. (EUROPA PRESS) -

   Un equip d'investigadors de l'Institut Ítaca de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb el Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals, ha desenvolupat un nou sistema de monitoratge de dades en temps real que ajudarà a protegir el conjunt de pintures rupestres prehistòriques en l'Abric dels Bous del Prat del Navazo de Albarracín (Terol).

   L'actuació, emmarcada en el projecte WiMOSA (Wireless non-stop MOnitoring system for heritage SAfeguard), busca desenvolupar sistemes de monitoratge que ajuden a la conservació preventiva del patrimoni artístic, arqueològic i arquitectònic de diferents escenaris culturals utilitzant l''Internet de les coses' (IoT) i tecnologia informàtica més innovadora, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

   Amb aquest objectiu, un equip d'investigadors de l'Ítaca-UPV ha instal·lat una sèrie de dispositius a Las Pinedas de Rodeno de Albarracín (Terol) per a proporcionar servei als sensors sense fils situats en la zona.

   "Mitjançant la interconnexió de diferents sensors a través d'Internet es fan recomanacions davant d'esdeveniments de risc i s'actua de forma automàtica en una zona d'alt valor patrimonial, com és el conjunt de pintures rupestres prehistòriques a el Abrigo de Los Toros del Prado del Navazo de Albarracín", ha explicat Ángel Perles Ivars, coordinador del projecte.

   De fet, l'orografia de la zona presentava "desafiaments logístics i d'accés" que dificulten la instal·lació d'infraestructures i dispositius. No obstant això, es va aconseguir implementar "amb èxit" una passarel·la per al IoT que proporciona servei als sensors sense fils en aquesta àrea. L'empresa Puyo Àrea Tecnològica va col·laborar en el desplegament de la passarel·la.

   "Les pintures rupestres de el Abrigo de Los Toros del Prado del Navazo formen part del conjunt d'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. La seua conservació és fonamental per a preservar la història i la identitat cultural, i la tecnologia IoT utilitzada en aquest projecte contribueix significativament a aquest objectiu en permetre un monitoratge continu i precisa", assenyalen els socis participants en la investigació.

   El projecte, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, també es desenvolupa en altres emplaçaments culturals com l'IVAM, el Museu d'Amèrica i el monestir de Santa María de El Paular i compta amb Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya com un dels seus socis.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià