Sumar encara l'últim dia de negociacions a l'espera de Compromís i pendent de la decisió de Podem

Archivo - Arxiu - La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, durant l'acte de presentació de la seua candidatura per a la presidència del Govern en les pròximes eleccions generals, al poliesportiu Antonio Magariños, a 2 d'abril del 2023, a Madrid, (Espanya).
Carlos Luján - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 9 junio 2023 10:20

   Les bases morades es pronuncien sobre la consulta del partit i una de les incògnites és la situació d'Irene Montero

   MADRID, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Les negociacions per a conformar una candidatura d'unitat a l'esquerra entorn de Sumar encaren l'últim dia de termini per a registrar les coalicions, que es tanca la mitjanit d'aquest divendres, amb diverses formacions ja integrades i a l'espera de les decisions de les principals formacions d'aquest espai, com Podem o Compromís.

   Des del partit instrumental han manifestat optimisme i estan convençuts que hi haurà acord, malgrat el "puzle complex" que suposa conjuminar a una multitud de partits progressistes, i van subratllar que no anaven a esperar el límit del termini (que acaba la mitjanit del divendres) per a presentar la coalició.

   No obstant això i malgrat que l'escenari no era el desitjat per cap de les parts implicades, sobretot després de l'atropellada experiència de la candidatura d'esquerres a Andalusia, les negociacions de la coalició arriben fins a l'últim dia de termini.

   A més, en el cas dels morats queda per resoldre la consulta a les seues bases perquè es pronuncien sobre la confluència i si deixa plens poders a l'Executiva per a decidir sobre l'acord, mentre que en Compromís s'espera que l'acord amb Sumar també arribe aquest divendres i siga ratificat pel seu màxim òrgan directiu.

   No obstant això, en els dos casos es tindrà clar el panorama al matí i s'estima que hi haurà temps suficient per a ajustar els serrells de cara a registrar una coalició electoral sense apurar els temps.

PARTITS QUE JA HAN DIT SÍ A SUMAR

   Fins al moment, Sumar té lligats ja pactes i preacords amb Drago Canàries, Iniciativa del Poble Andalús, Batzarre (Navarra), la Chunta aragonesista, Verdes Equo i Llaura Més, formació de Balears que no va estar en l'acte del poliesportiu Antonio Magariños per al llançament de la candidatura de la ministra de Treball però que ha optat per incorporar-se a aquest front ampli.

   A més, l'adhesió de IU i En Comú Podem es dóna per descomptada, atés que són dos dels principals baluards del projecte polític de la vicepresidenta segona. D'altra banda, la formació ecologista Aliança Verda va iniciar també converses amb Sumar, sense que ara com ara haja comunicat la seua posició definitiva.

   Mentre, Més Madrid ja va acordar en un plenari el dimecres recolzar a Sumar però amb alguns condicionants com la preservació de la seua marca en la circumscripció i que el seu pes es veja reflectit en les llistes, d'acord amb els resultats del 28M.

   Per la seua banda, els diferents partits de Compromís (Més, Iniciativa i Verds-Equo) han convocat el Consell Nacional aquest divendres que haurà de ratificar el previsible acord amb la formació de Díaz per a anar en coalició a aquests comicis, que s'espera per a aleshores tindre-ho lligat. I de forma similar a Més Madrid requereix lideratge de les llistes a la Comunitat Valenciana i que el seu nom figure en la papereta.

FINALMENT HI HA ABSÈNCIES COM MDYC, QUE NO CONCORRE EL 23J

   No obstant açò, la sorpresa ha sigut a càrrec del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania (MDyC), que finalment no s'integrarà a Sumar en decidir no presentar-se a aquests comicis i donar llibertat a les seues bases de cara al vot el 23J.

   El seu líder Fatima Hamed va ser una de les dirigents que sí va acudir a l'acte de Magariños i ha mostrat sintonia amb Díaz en repetides ocasions, atés que va estar present en el simbòlic acte a València de novembre del 2021 on va compartir escenari també la vicepresidenta, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la líder de Més Madrid, Mónica García.

   En el plànol progressista, com estava previst, Avant Andalusia no forma part d'aquest procés i ha llançat una consulta entre les seues bases per a decidir de quina forma concorrerà el partit en solitari a aquests comicis, on pregunta si es presenta en un única llista andalusa a Sevilla o a Cadis.

DECISIÓ DE PODEM I EL PAPER DE LA MINISTRA D'IGUALTAT

   La major incògnita fins al moment és Podem, que ha llançat de forma exprés una consulta a la militància que finalitza aquest divendres a les 10.00 hores i que bàsicament consisteix que les bases avalen que l'Executiva del partit tinga l'última decisió sobre les negociacions i un possible acord amb Sumar.

   D'altra banda, els morats han plantejat un moviment d'última hora en proposar anar en solitari a la Comunitat Valenciana i confluir amb Sumar en la resta del país, davant les dificultats de concitar un acord en eixa regió amb Compromís i apreciar vetos en aquesta formació. Aquesta opció ha sigut descartada per la plataforma de Díaz en sentenciar que no ho contempla.

   Les negociacions han prosseguit durant tota la jornada, on ha transcendit que un dels esculls és València, encara que també altres veus implicades en el procés han lliscat que un altre punt de fricció radicaria en la situació de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, atés que és un referent per al partit morat i se sospita que altres agents del procés no volen concedir-li presència en les llistes o un lloc destacat.

   No obstant això, des de Sumar, mitjançant el seu portaveu de campanya Ernest Urtasun, ja van manifestar que no s'apliquen exclusions a ningú i que eixa mateixa posició han traslladat partits com Compromís i Més Madrid, encara que la direcció del Podem ja va advertir el dilluns que els vetos "personals" era una forma de torpedear l'unitat.

   El dia final de la negociació també ha arribat en una setmana convulsa para Podem i amb diversos dirigents autonòmics com Galícia, Navarra i Extremadura apel·lant a la responsabilitat per a arribar a un acord amb Sumar de cara a les generals, emfatitzant que l'unitat de l'esquerra és necessària i imprescindible. La dirigent extremenya, Irene de Miguel, va instar a "fer un pas a un costat" als quals no volien el camí de la unitat.

   Ahir, l'actual líder de Podem Aragó, Maru Díaz, va avançar que deixarà de ser coordinadora de la formació habitada després de les eleccions generals i que tampoc arreplegarà la seua acta de diputada autonòmica després del "nefast" resultat en les passades eleccions del 28M. De cara a les generals i sobre l'opció de front ampli en l'esquerra, va demanar "altura de mires", "generositat" i "humilitat".

   D'altra banda, un membre de Podem (Carlos Gil que figura com a conseller ciutadà estatal) va registrar al Ministeri de l'Interior un nou partit polític denominat 'Juntes Sí es Pot', indicant per a això com a direcció social la seu central de la formació habitada a Madrid.

   Ràpidament des del partit van indicar que desconeixien eixa maniobra, que es tractava d'un error" i que ràpidament van actuar per a esmenar-ho demanant a Interior que ho esborrara.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià