Sumar encara l'últim dia de negociacions a l'espera de Compromís i pendent de la decisió de Podem

Archivo - Arxiu - La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, durant l'acte de presentació de la seua candidatura per a la presidncia del Govern en les prximes eleccions generals, al poliesportiu Antonio Magariños, a 2 d'abril del 2023, a Madrid, (Espanya
Carlos Luján - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 9 junio 2023 10:20

   Les bases morades es pronuncien sobre la consulta del partit i una de les incgnites és la situació d'Irene Montero

   MADRID, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Les negociacions per a conformar una candidatura d'unitat a l'esquerra entorn de Sumar encaren l'últim dia de termini per a registrar les coalicions, que es tanca la mitjanit d'aquest divendres, amb diverses formacions ja integrades i a l'espera de les decisions de les principals formacions d'aquest espai, com Podem o Compromís.

   Des del partit instrumental han manifestat optimisme i estan convenuts que hi haur acord, malgrat el "puzle complex" que suposa conjuminar a una multitud de partits progressistes, i van subratllar que no anaven a esperar el límit del termini (que acaba la mitjanit del divendres) per a presentar la coalició.

   No obstant aix i malgrat que l'escenari no era el desitjat per cap de les parts implicades, sobretot després de l'atropellada experincia de la candidatura d'esquerres a Andalusia, les negociacions de la coalició arriben fins a l'últim dia de termini.

   A més, en el cas dels morats queda per resoldre la consulta a les seues bases perqu es pronuncien sobre la confluncia i si deixa plens poders a l'Executiva per a decidir sobre l'acord, mentre que en Compromís s'espera que l'acord amb Sumar també arribe aquest divendres i siga ratificat pel seu mxim rgan directiu.

   No obstant aix, en els dos casos es tindr clar el panorama al matí i s'estima que hi haur temps suficient per a ajustar els serrells de cara a registrar una coalició electoral sense apurar els temps.

PARTITS QUE JA HAN DIT SÍ A SUMAR

   Fins al moment, Sumar té lligats ja pactes i preacords amb Drago Canries, Iniciativa del Poble Andalús, Batzarre (Navarra), la Chunta aragonesista, Verdes Equo i Llaura Més, formació de Balears que no va estar en l'acte del poliesportiu Antonio Magariños per al llanament de la candidatura de la ministra de Treball per que ha optat per incorporar-se a aquest front ampli.

   A més, l'adhesió de IU i En Comú Podem es dóna per descomptada, atés que són dos dels principals baluards del projecte polític de la vicepresidenta segona. D'altra banda, la formació ecologista Aliana Verda va iniciar també converses amb Sumar, sense que ara com ara haja comunicat la seua posició definitiva.

   Mentre, Més Madrid ja va acordar en un plenari el dimecres recolzar a Sumar per amb alguns condicionants com la preservació de la seua marca en la circumscripció i que el seu pes es veja reflectit en les llistes, d'acord amb els resultats del 28M.

   Per la seua banda, els diferents partits de Compromís (Més, Iniciativa i Verds-Equo) han convocat el Consell Nacional aquest divendres que haur de ratificar el previsible acord amb la formació de Díaz per a anar en coalició a aquests comicis, que s'espera per a aleshores tindre-ho lligat. I de forma similar a Més Madrid requereix lideratge de les llistes a la Comunitat Valenciana i que el seu nom figure en la papereta.

FINALMENT HI HA ABSNCIES COM MDYC, QUE NO CONCORRE EL 23J

   No obstant a, la sorpresa ha sigut a crrec del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania (MDyC), que finalment no s'integrar a Sumar en decidir no presentar-se a aquests comicis i donar llibertat a les seues bases de cara al vot el 23J.

   El seu líder Fatima Hamed va ser una de les dirigents que sí va acudir a l'acte de Magariños i ha mostrat sintonia amb Díaz en repetides ocasions, atés que va estar present en el simblic acte a Valncia de novembre del 2021 on va compartir escenari també la vicepresidenta, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la líder de Més Madrid, Mónica García.

   En el plnol progressista, com estava previst, Avant Andalusia no forma part d'aquest procés i ha llanat una consulta entre les seues bases per a decidir de quina forma concorrer el partit en solitari a aquests comicis, on pregunta si es presenta en un única llista andalusa a Sevilla o a Cadis.

DECISIÓ DE PODEM I EL PAPER DE LA MINISTRA D'IGUALTAT

   La major incgnita fins al moment és Podem, que ha llanat de forma exprés una consulta a la militncia que finalitza aquest divendres a les 10.00 hores i que bsicament consisteix que les bases avalen que l'Executiva del partit tinga l'última decisió sobre les negociacions i un possible acord amb Sumar.

   D'altra banda, els morats han plantejat un moviment d'última hora en proposar anar en solitari a la Comunitat Valenciana i confluir amb Sumar en la resta del país, davant les dificultats de concitar un acord en eixa regió amb Compromís i apreciar vetos en aquesta formació. Aquesta opció ha sigut descartada per la plataforma de Díaz en sentenciar que no ho contempla.

   Les negociacions han prosseguit durant tota la jornada, on ha transcendit que un dels esculls és Valncia, encara que també altres veus implicades en el procés han lliscat que un altre punt de fricció radicaria en la situació de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, atés que és un referent per al partit morat i se sospita que altres agents del procés no volen concedir-li presncia en les llistes o un lloc destacat.

   No obstant aix, des de Sumar, mitjanant el seu portaveu de campanya Ernest Urtasun, ja van manifestar que no s'apliquen exclusions a ningú i que eixa mateixa posició han traslladat partits com Compromís i Més Madrid, encara que la direcció del Podem ja va advertir el dilluns que els vetos "personals" era una forma de torpedear l'unitat.

   El dia final de la negociació també ha arribat en una setmana convulsa para Podem i amb diversos dirigents autonmics com Galícia, Navarra i Extremadura apellant a la responsabilitat per a arribar a un acord amb Sumar de cara a les generals, emfatitzant que l'unitat de l'esquerra és necessria i imprescindible. La dirigent extremenya, Irene de Miguel, va instar a "fer un pas a un costat" als quals no volien el camí de la unitat.

   Ahir, l'actual líder de Podem Aragó, Maru Díaz, va avanar que deixar de ser coordinadora de la formació habitada després de les eleccions generals i que tampoc arreplegar la seua acta de diputada autonmica després del "nefast" resultat en les passades eleccions del 28M. De cara a les generals i sobre l'opció de front ampli en l'esquerra, va demanar "altura de mires", "generositat" i "humilitat".

   D'altra banda, un membre de Podem (Carlos Gil que figura com a conseller ciutad estatal) va registrar al Ministeri de l'Interior un nou partit polític denominat 'Juntes Sí es Pot', indicant per a aix com a direcció social la seu central de la formació habitada a Madrid.

   Rpidament des del partit van indicar que desconeixien eixa maniobra, que es tractava d'un error" i que rpidament van actuar per a esmenar-ho demanant a Interior que ho esborrara.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià