El TC estudiarà el recurs d'Iceta i obre peça sobre la possible suspensió de la votació al Parlament català

Publicado 21/5/2019 16:53:03CET
David Zorrakino - Europa Press

MADRID, 21 May. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que va presentar el PSC contra el veto del Parlament de Catalunya a designar Miquel Iceta senador autonòmic en entendre que concorre una "especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta la faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha cap doctrina d'aquest Tribunal". Sobre la mesura cautelar per suspendre els efectes de la votació de la cambra autonòmica no s'hi pronuncia encara, però obre peça separada per resoldre en breu aquesta qüestió.

La providència, que té el suport unànime dels 12 membres del tribunal, permetrà a l'òrgan de garanties estudiar la constitucionalitat de l'acte impugnat pel PSC, que és l'Acord de la Mesa del Parlament de 16 de maig del 2019 que va desestimar la petició de reconsideració que va fer aquest grup en relació amb el sistema de votació per a la designació d'un senador autonòmic.

El tribunal aprecia a més que l'assumpte "transcendeix el cas concret perquè podia tenir unes conseqüències polítiques generals". Per això, adreça una comunicació al Parlament perquè remeta una certificació o fotocòpia de les actuacions corresponents a l'Acord de la Mesa de 16 de maig del 2019.

NO HI HA URGÈNCIA EXCEPCIONAL

En relació amb la sol·licitud de suspensió dels acords, el ple no aprecia la urgència excepcional a la qual es refereix l'art. 56.6 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), que en justificaria l'"adopció" sense escoltar abans la resta de parts, abans de resoldre sobre la mesura cautelar. Així, forma peça separada i concedeix un termini de tres dies al Ministeri Fiscal i al sol·licitant d'empara perquè efectuen les al·legacions corresponents.

En el seu recurs, Iceta al·lega que s'ha vulnerat l'article 23.2 de la Constitució espanyola i demana als magistrats que prenguen mesures de caràcter cautelar, entre elles "la suspensió dels efectes de l'acte impugnat", és a dir, l'acord de la Mesa que va establir el sistema de votació que l'ha deixat fora del Senat, "i qualsevol altre mesura cautelar que estime per assegurar l'empara sol·licitada".

QÜESTIONA EL SISTEMA DE VOTACIÓ

En el recurs d'empara, el PSC no posa el focus tant en què el Parlament haja rebutjat la designació d'Iceta, sinó en el mecanisme de votació que s'ha utilitzat per decidir si havia de ser senador.

El PSC considera que hauria d'haver estat un mecanisme de votació amb paperetes, la qual cosa haguera impedit vetar la designació d'Iceta com a senador, perquè és un format de votació que impedeix als diputats emetre vots negatius.

Així, els socialistes catalans han impugnat la decisió de la Mesa del Parlament que el sistema de votació triat haja sigut el de votació electrònica i secreta, que sí permet emetre vots negatius: es pot triar entre el 'sí', el 'no' i l'abstenció.

Apunta també que l'article 23.2 de la Carta Magna recull que tots els ciutadans "tenen dret a accedir en condicions d'igualtat les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalin les lleis", i el PSC considera que no s'ha respectat.

Esgrimeix també al PSC que el veto --inèdit en 40 anys de democràcia-- evita que el PSC tingui un dels representants que li correspondria en la sessió constitutiva del Senat, per la qual cosa estima que s'ha de procedir amb "urgència excepcional" perquè no es produïsca un dany irreparable en els seus drets.

colaboracio