Un total de 80 periodistes són assassinats, 348 estan empresonats i 60 segrestats en 2018, segons Balanç Anual de RSF

 Fotoperiodista Egipci Mahmoud Abu Zeid, Conegut Com 'Shawkan'
RSF Y AI - Archivo
Actualizado: martes, 18 diciembre 2018 12:20

MADRID, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

Un total de 80 periodistes han sigut assassinats, 348 estan empresonats, 60 segrestats i tres desapareguts en el que va de 2018, segons el Balanç Anual de Reporters Sense Fronteres (RSF) sobre les agressions comeses contra els periodistes en el món, publicat aquest dimarts 18 de desembre.

"Aquestes xifres en augment reflecteixen una violència inèdita contra els periodistes", ha denunciat l'organització, que ha destacat que 2018 ha sigut "particularment mortífer" amb 80 periodistes assassinats mentre exercien la seua tasca informativa (un 7% més que l'any anterior). Tres d'ells eren dones.

Aquesta xifra inclou periodistes professionals, periodistes-ciutadans (persones que exerceixen el periodisme sense que aquest siga la seua professió) i col·laboradors de mitjans de comunicació, segons ha aclarit RSF. Encara que en els últims tres anys, el nombre de periodistes professionals assassinats havia descendit, en 2018 s'ha produït un augment del 15%, amb 63 assassinats davant de 55 de l'any anterior.

Segons el parer de l'organització, l'assassinat del columnista saudita Jamal Khashoggi i el del jove periodista de dades eslovac Jan Kuciak "mostren la incommensurable determinació dels enemics de la llibertat de premsa". Més de la mitat dels periodistes assassinats en 2018 van ser atacats de forma deliberada (61%), segons RSF.

"Els actes violents contra els periodistes registren un nivell inèdit enguany: tots els indicadors estan en roig", ha manifestat el secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire, que afig que l'odi als periodistes manifestat --i fins i tot reivindicat-- per líders polítics, religiosos i homes de negocis sense escrúpols, té conseqüències dramàtiques i es tradueix en un augment molt preocupant de les violacions dels drets dels periodistes.

Segons ha afegit Deloire, "aquests sentiments d'odi, multiplicats a través de les xarxes socials --que tenen gran responsabilitat en aquests fets--, s'usen per a legitimar les agressions i afebleixen, a poc a poc, cada dia, el periodisme i, amb ell, la democràcia".

AUGMENTA ELS PERIODISTES PRESOS I SEGRESTATS

Per països, l'Afganistan se situa com el país "més mortífer" per als periodistes en haver mort un total de 15 informadors aquest 2018; seguit de Síria (amb 11) i Mèxic (9), el país en pau més perillós per a la professió periodística. els Estats Units es col·loca enguany entre els països més mortífers del món, després del letal tiroteig contra la redacció de 'The Capital Gazette'.

Respecte al nombre de periodistes empresonats en el món també s'ha incrementat. En 2018 han arribat als 348 (entre ells 24 dones, el 7%) davant dels 326 de 2017. Com l'any anterior, més de la mitat dels periodistes empresonats es troba en les presons d'Iran, l'Aràbia Saudita, Egipte, Turquia i la Xina, país que segueix sent la major presó del món per als periodistes, ja que manté presos 60, dels quals tres quartes parts són periodistes-ciutadans.

D'altra banda, el nombre de periodistes segrestats també s'ha incrementat en 2018 fins a situar-se en 60 professionals, un 11% més en relació amb els 54 de l'any anterior. Dels 60 reporters segrestats, 59 estan captius a Orient Mitjà (a Síria, l'Iraq i el Iemen) i sis d'ells són periodistes estrangers.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià