Publicado 02/12/2020 13:31CET

Trobat el primer cas de reinfección a Espanya: una dona que es va infectar a l'abril i al setembre amb diferents ceps

Coronavirus, metge
COLOURBOX - Archivo

També han identificat, per primera vegada, com una reinfectada provoca contagis en el seu entorn

MADRID, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Servici de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha descrit el primer cas de reinfecció per SARS-CoV-2 a Espanya que haja sigut arreplegat en una publicació científica. En concret, es tracta d'una dona que va tindre la seua primera infecció a principis d'abril amb un cep del virus, i 4 mesos i mig després, al setembre amb un altre cep, de major gravetat, per la qual va haver de ser hospitalitzada.

Fins al moment solament s'han comunicat en el món 27 casos de reinfecció, arreplegats com a publicacions científiques acceptades o en repositoris bibliogràfics durant el seu procés d'avaluació. Aquests estudis, no obstant açò, s'han centrat únicament en la descripció d'aquests casos.

Ara, els investigadors de l'Hospital Gregorio Marañón, liderats per Darío García de Viedma, han descrit l'escenari epidemiològic complet que envolta una reinfecció. És a dir, a més de la seqüenciació de genoma complet del virus, es van dur a terme entrevistes epidemiològiques exhaustives dels casos, per a, amb tota aquesta informació d'alta qualitat, ordenar la cadena de transmissió que ocorre al voltant de la reinfecció.

Per tant, no només han pogut determinar que la variant que va reinfectar la pacient correspon amb les quals circulaven en el seu entorn epidemiològic, sinó que s'ha descrit, per primera vegada, com la pacient, una vegada reinfectada, provoca una transmissió posterior en el seu entorn proper. Fins al moment no es tenia constància que un pacient reinfectat tenia capacitat de transmetre el virus, de fet, així ho assenyalava recentment un document del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglés).

No obstant açò, gràcies a l'estudi dels investigadors de l'Hospital Gregorio Marañón, s'ha pogut demostrar que en aquest cas, la pacient, una vegada reinfectada, ha transmès eixa segona variant del cep al seu entorn proper, casos que no havien tingut un episodi de COVID-19 previ, i que, per tant, s'havien infectat com a resultat de l'exposició a la pacient reinfectada.

colaboracio