El TS afirma que la UCV no pot ser "discriminada" per ser privada en les pràctiques d'alumnes de Ciències de la Salut

Faana de l'edifici del Tribunal Suprem
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 8 julio 2020 16:30

Adverteix, no obstant a, que la universitat "no té dret al fet que s'aprove, sense més" el conveni que ha elaborat

VALNCIA, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem (TS) reconeix el dret de la Universitat Catlica de Valncia (UCV) a "no ser discriminada ni exclosa pel fet de ser privada a l'hora de realitzar un conveni amb l'administració perqu els seus alumnes realitzen prctiques". No obstant a, al mateix temps, l'alt tribunal adverteix que la institució acadmica "no té dret al fet que s'aprove, sense més, el conveni" elaborat per ella per a tal fi.

Així s'estableix en una sentncia de la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Suprem en la qual s'estima en part el recurs que va interposar la Generalitat Valenciana i la Universitat de Valncia contra una resolució de 2018 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que reconeixia el dret de la UCV a subscriure amb la Conselleria de Sanitat un conveni perqu els seus estudiants de Cincies de la Salut feren prctiques curriculars en institucions sanitries públiques. Per a a, donava un termini de quatre mesos.

Vist el recurs de cassació presentat, el Suprem considera que cal determinar si, "a la vista del marc normatiu aplicable, és possible o no un pronunciament que reconega a una universitat privada el dret a subscriure convenis de cooperació educativa en institucions sanitries públiques en matria de prctiques acadmiques curriculars".

Sobre aquest tema, la sentncia, consultada per Europa Press, rebutja que, tal com allegava la Generalitat, existisca impediment legal perqu universitats privades puguen subscriure eixe tipus d'acords. En aquest sentit, explica que la modificació, el 2018, de l'article 79.2 de la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana --que establia que la collaboració de l'administració per a la docncia prctic-clínica seria amb universitats de titularitat pública-- va ser anullada pel Tribunal Constitucional el 2019 per "mancar de competncia la comunitat autnoma per a establir eixa distinció".

A més, el TS fa notar que "existeix una contradicció entre la normativa bsica estatal i el precepte legal autonmic impugnat (...) doncs aquella, no solament no fa distinció entre unes universitats i unes altres, sinó que en la prpia regulació complementria del rgim de concertació alludeix de manera expressa a les universitats privades per a establir els vincles entre aquelles i la institucions sanitries integrades en el sistema nacional de salut, per mitj de la figura del conveni".

Per tant, prossegueix el TS, "l'administració autonmica no pot denegar la realització d'un conveni fundat en el carcter privat de la universitat".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià