El TSJ dóna per preparat el recurs de cassació de l'Agència Valenciana Antifrau contra la petició d'expedients

Publicado: viernes, 23 abril 2021 18:49

   VALNCIA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

   La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha ems un acte en el qual acorda tindre per preparat el recurs de cassació interposat per l'Agncia Valenciana Antifrau enfront de la sentncia 198/2020 i pel qual s'emplaa a les parts perqu compareguen en el termini de trenta dies.

   El recurs presentat per l'Agncia Valenciana Antifrau, segons explica aquest organisme en un comunicat, s'interposa contra la sentncia per la qual s'obliga l'AVAF a entregar expedients que estiguen en eixos moments sota investigació als grups parlamentaris que així ho solliciten.

   Cal recordar que eixa resolució de la Secció Quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va donar la raó al PP i va estimar que té dret a consultar els expedients oberts per l'Agencia Antifrau sobre les ajudes al valenci dels socis de l'empresari Francis Puig, germ del president de la Generalitat, Ximo Puig.

   L'AVAF recalca que "sempre" ha defs que l'entrega dels expedients d'investigació que estan oberts i en curs "va en contra, conforme estableix la seua Llei reguladora, del deure confidencialitat i molt especialment perqu posa en perill el desenvolupament i xit de la seua prpia tasca investigadora posant al descobert fets i actuacions que estan sent en eixe moment investigats i recaptant elements de prova amb base en el seu carcter d'autoritat pública i les seues potestats en la lluita contra la corrupció, que afecta també als partits polítics els quals entren dins del seu mbit d'intervenció".

DESVETLAR LA IDENTITAT DE COLLABORADORS

   Així mateix, argumenten, "si l'Agncia haguera de fer entrega dels expedients d'investigació sense que haguera finalitzat encara la investigació, s'estaria desvetlant en molts casos, directa o indirectament, la identitat de les persones denunciants i collaboradores en la investigació, així com d'aquelles altres que pogueren estar sent investigades, amb la repercussions i represlies que a podria suposar d'afectació als seus drets constitucionals que han de quedar garantits".

   En aquest sentit, l'entitat sosté que els seus expedients d'investigació solament es poden entregar a l'autoritat judicial. L'entrega d'aquests expedients a un grup polític "va en contra a més de la posició mantinguda pel propi Ministeri Fiscal prvia al dictamen de la citada sentncia 180/2020, de la Directiva 2019/1937 de protecció dels whistleblowers, i de les Declaracions que ha vingut aprovant la Xarxa Europea d'Autoritats d'Integritat i Protecció d'Alertadores (NEIWA) composta per autoritats públiques especialitzades que representen a 21 Estats europeus i que tenen com a objectiu la promoció i salvaguarda de la integritat en els seus respectius Estats", afigen.

   Des d'Antifrau precisen que "mai s'ha mostrat en contra de donar compte de les actuacions d'investigació quan aquest han finalitzat" i "mostra d'a" és la publicació de les seues resolucions finals en la seua pgina web.

   Tampoc s'ha oposat "en cap moment a traslladar qualsevol altra documentació o expedient que tinga relació amb el funcionament administratiu propi de l'entitat; tal com s'est fent amb l'entrega de tots els gastos de caixa fixa, informes, contractes, etc., que han sigut recentment sollicitats per un grup parlamentari", conclouen.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià