La UV crea la primera Aula de Còmic d'Espanya amb el suport d'una càtedra universitària

Alvaro Pons
UV
Publicado 18/1/2019 12:18:10CET

VALÈNCIA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

El professor de la Universitat de València (UV) Álvaro Pons Moreno serà el director de la recentment creada Aula de Còmic de la Universitat de València (UV). Es tracta d'una iniciativa "molt singular, ja que es tracta de la primera aula de tota Espanya que naix amb el suport d'una càtedra institucional i el segon espai que una universitat espanyola dedica al còmic: la Universitat d'Alacant compta amb un Aula de Còmic amb la qual es desenvoluparan activitats conjuntes".

L'Aula de Còmic naix com a espai per a la reflexió i divulgació del nové art, a través d'activitats variades que contemplen des de xarrades amb autors i taules redones, a la celebració de jornades i tallers sobre historieta, que es realitzaran en els espais culturals de la Universitat de València, explica la institució acadèmica en un comunicat.

L'Aula actuarà al costat de la recentment creada Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-Universitat de València, que donarà suport a les seues activitats i les coordinarà, amb l'objectiu de donar a conéixer les possibilitats del còmic com a llenguatge i mitjà de comunicació, des d'educatives a socials, però també per a indagar noves opcions creatives, mostrant la diversitat i riquesa que el còmic actual està aportant a través de la tasca d'autors i autores i reivindicar el seu paper fonamental en la cultura i l'art contemporani, tant des de la creativitat "més rompedora com des de la vertebració de la cultura popular transmedia".

A la ja excepcionalitat que suposa l'existència d'un Aula de Còmic, Álvaro Pons afegeix una particularitat que distingeix la de la Universitat de València: "És la primera estructura que naix a Espanya, i molt probablement en el món, per l'impuls d'una càtedra universitària, en concret, la Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-UV, la qual cosa ens permetrà potenciar l'aula com un espai d'activitats i reflexió".

Álvaro Pons Moreno és doctor en Física per la Universitat de València. Ha compaginat la seua dedicació docent i científica des del departament d'Òptica i Optometria de la Universitat de València, on és professor titular, amb una activa dedicació a la divulgació i investigació de la historieta, amb una àmplia trajectòria de més de trenta anys. Durant aquest temps ha col·laborat de forma habitual en diferents fanzines de divulgació de la historieta, creant un dels primers i més coneguts blogs sobre el nové art 'La Presó de Paper'. És col·laborador de mitjans com la cartellera Turia, el diari El País i el suplement Babelia o el diari Levante-EMV. La seua tasca de divulgació ha rebut diferents premis, com el del Saló del Còmic de Barcelona.

Així mateix, ha escrit diversos llibres sobre historieta, destacant Viñetas a la luna de Valencia, una historia del tebeo valenciano desde 1965 hasta 2007'. Ha sigut també comissari d'exposicions en la Biblioteca Valenciana, Saló del Còmic de Barcelona, Festival d'Angoulême, Museu de Prehistòria de València i en l'IVAM de València, del que forma part també del seu Consell Assessor des de 2018. Ha publicat també treballs d'investigació en el camp de la historieta, tant en revistes nacionals com internacionals. Des de 2019 és director de la Càtedra d'Estudis del Còmic Fundació SM-UV.

colaboracio