Villarejo demana desclassificar l'11-M perquè "es va tancar en fals" i ho relaciona amb interessos econòmics ocults

Publicado 21/1/2019 17:30:13CET

Acaba la seua declaració sobre l'espionatge a Bárcenas, després de dos sessions de quasi tres hores de durada

MADRID, 21 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'advocat del comissari jubilat i a la presó provisional José Manuel Villarejo, Antonio José Cabrera, ha afirmat aquest dilluns que sol·licitarà al Consell de Ministres que es desclassifique la informació relativa a un "fet luctuós" que ha definit com a "acte terrorista" i que ha deixat entendre que és l'11-M, perquè el seu patrocinat puga explicar "tot el que sap" sobre un cas que al seu juí, "es va tancar en fals" i del que es van derivar interessos econòmics ocults.

García Cabrera feia aquestes declaracions en eixir de l'Audiència Nacional on Villarejo ha prestat declaració durant prop de tres hores en relació a l'operació Kitchen i on, de motu proprio, ha abordat també l'anomenada 'Operació Trampa', un suposat encàrrec del BBVA pel qual va espiar alts càrrecs del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, de la CNMV i de la constructora Sacyr en 2004.

L'advocat, com ja va fer la setmana passada al final de la primera declaració de Villarejo, vincula l'espionatge per al BBVA amb "luctuosos" successos per a Espanya. "No puc ser més precís", ha dit davant la insistència sobre si té a veure amb l'11-M, que va ocórrer el mateix any. "És fàcil de deduir per vostés mateixos. Queda molta informació que segons ha manifestat el senyor Villarejo, ha de desclassificar-se sobre l'origen, els interessos nacionals i internacionals, els interessos econòmics que es van derivar d'eixe acte terrorista", ha especificat.

Segons ha dit, l''Operació Trampa' "no és simplement un encàrrec professional privat i darrere del mateix hi ha interessos estratègics de l'Estat". "S'aprofita una conjuntura on el BBVA necessita una informació, res més que açò, de caràcter defensiu per a una operació d'Estat", ha apuntat l'advocat.

"BBVA diguem que és un actor ocasional que res té a veure i que fins i tot és molt possible que desconeguera la transcendència econòmica, internacional, política d'eixa operació inicial", ha afegit. Ha donat una 'pista' més: "Pot tindre certa relació" amb el canvi de Govern de 2004.

TOT ESTÀ SECRET

S'ha desvinculat a més, de les punxades telefòniques que es van perpetrar en aquella operació. "La informació li va ser subministrada, el tràfic de telefonades li va ser subministrat i ell no va fer cap d'eixes coses, ni va punxar cap telèfon ni va intervenir cap conversa. Tot això li va ser subministrat per a l'emissió de determinats informes necessaris per a aclarir eixe perill per a la seguretat nacional", ha assegurat l'advocat, per a afegir que el qui o els qui li van proporcionar eixes dades és informació "protegida".

En aquest sentit, García Cabrera ha assegurat que el seu patrocinat "ha sigut molt precís" davant del jutge, però "la identitat de les persones i els grups" als quals ha volgut assenyalar "són secretes", motiu pel qual segons ha dit, la Fiscalia ha interromput "diverses vegades" a Villarejo, fent-li notar que estava parlant de continguts protegits per la Llei de Secrets Oficials.

"Se li ha impedit donar més dades concretes de la relació de l'origen del cas BBVA amb els interessos generals d'Espanya i de la Seguretat Nacional. Fins que es permeta pel Consell de Ministres que tota eixa informació estiga disponible per a tots", ha concretat.

Açò motiva, precisament, que vaja a dirigir-se al Govern per a demanar-li que alce el vel i puga així parlar amb llibertat. L'Executiu ha desclassificat de fet la informació que disposava sobre l'anomenada 'operació Kitchen', però ha sigut a instàncies del jutge, no de cap investigat.

De moment, les declaracions de Villarejo sobre 'Kitchen' es donen per concloses --"ha contestat a tot el que se li ha preguntat i explicat tot el que sap sobre la seua intervenció en tasques sempre merament informatives com a agent encobert"--, i l'advocat espera al fet que tard o d'hora, es desclassifique això que diu està relacionat amb el cas BBVA i siga de nou cridat a declarar.

Sosté que està "absolutament indefens i la manera que té de defendre's és explicar tot el que sap". Quant a les filtracions, entén que s'ha "generat un problema" perquè es va accedir al domicili de Villarejo amb "l'excusa d'un cas menor" per a "recuperar tots eixos arxius" i no s'han custodiat "adequadament".

Insisteix, en qualsevol cas, que "no es pot fer una investigació només del senyor Villarejo si ell forma part de la seguretat nacional i d'una estructura d'Estat". "Tot el que hi haja ha de ser conegut, no només el que li perjudica", ha resolt.

Contador
colaboracio