Actualizado 21/09/2021 11:00 CET

El volcà de la Palma emet fins a 10.665 tones de diòxid de sofre diàries

Mesurament de les emissions de diòxid de sofre (SO2) del volcà de la Palma
INVOLCAN

   SANTA CRUZ DE TENERIFE, 21 set. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha pres mostres per avaluar i monitoritzar la quantitat de diòxid de sofre (SOTA2) emès a l'atmosfera per l'actual procés eruptiu a Cumbre Vieja, a l'illa de la Palma.

   Els resultats obtinguts el segon dia de l'erupció reflecteixen una taxa d'emissió de SO2 entre les 7.997 i 10.665 tones diàries, assumint que la velocitat del vent a 3.000 metres registrada el dilluns ha estat entre els 4,2 i 5,5 metres per segon (dades meteorològiques proporcionades per l'Aemet).

   L'estimació s'ha realitzat després diversos transsectes de mesures amb un sensor òptic remot, tipus miniDOAS, tant en posició mòbil àrea (muntat en un dels helicòpters de la Guàrdia Civil a Tenerife) com en posició mòbil terrestre (amb el miniDOAS en un dels vehicles de l'ITER/Involcan).

   Segons l'Involcan, el monitoratge diari d'aquest paràmetre serà fonamental per a analitzar l'evolució de l'actual procés eruptiu i poder utilitzar aquest metodologia per a certificar la data final de l'erupció.

   Els valors obtinguts durant el segon dia d'aquest procés eruptiu (8.000-10.500 tones diàries) són similars i fins i tot lleugerament superiors als valors registrats per al primer dia de l'erupció (6.000-9.000 tones diàries).

   L'Institut explica que aquests resultats són coherents amb les primeres 48 hores d'evolució d'aquest procés eruptiu amb l'aparició d'un nou punt d'emissió de material magmàtic a Tacande, una zona del municipi d'El Paso.

   Així mateix, afegeix que els resultats d'emissió de SO2 obtinguts mitjançant observacions terrestres són coherents amb les observacions terrestres són coherents amb les observacions satel·litàries de TROPOMI, l'instrument a bord del satèl·lit Copernicus Sentinel-5 Precursor.

Contador
colaboracio