Publicado 30/09/2022 16:53

Zelenski demana l'ingrés "accelerat" d'Ucraïna a l'OTAN

   MADRID, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat que sol·licitarà formalment l'entrada del país a l'OTAN, perquè assumeix que ja "de facto" forma part d'una aliança que teòricament està obligada a respondre en bloc a qualsevol agressió a un estat membre.

   Zelenski ha descrit aquest pas com a "decisiu per a la seguretat de tota la comunitat de nacions lliures". "Rússia no s'hauria detingut a les nostres fronteres si no l'haguérem detingut nosaltres", ha dit, reiterant un argument des de febrer per a reclamar l'ajuda internacional.

   En la seua opinió, Ucraïna ja ha demostrat que és plenament compatible amb els estàndards que estableix l'OTAN para la seua ampliació, després de mesos de col·laboració mútua.

   El mandatari ucraïnés ha realitzat l'anunci poc després que el seu homòleg rus, Vladimir Putin, firmara els tractats d'annexió de quatre regions ocupades militarment en l'est d'Ucraïna. Amb aquesta annexió, ha dit Zelenski, Rússia "intenta robar alguna cosa que no li pertany" i "vol reescriure la història i redubijar les fronteres amb assassinats, tortures, xantatges i mentides".

   Zelenski, que ha reunit aquest divendres a la cúpula de seguretat i Defensa, ha reiterat el compromís de les Forces Armades per a recuperar els territoris ocupats i, encara que no descarta el diàleg amb Rússia, ho veu "impossible amb aquest president", en al·lusió a Putin.

   Zelenski ha erigit a Ucraïna com a baluard de "els valors de la comunitat euroatlántica" i ha assenyalat que, si Ucraïna ja ha aconseguit "de facto" ser un aliat de l'OTAN, és moment que aquesta col·laboració es faça efectiva "de iure", és a dir, com un Estat membre de ple dret de l'Aliança.

   "Sabem que és possible. Hem vist com Finlàndia i Suècia comencen la seua adhesió enguany sense un pla d'acció", ha dit Zelenski, que creu que és "allò just" per a Ucraïna.

   Assumeix que no serà fàcil, ja què l'adhesió "requereix del consens de tots els membres de l'Aliança", però entretant ha plantejat aplicar una sèrie de garanties de seguretat tant per a Ucraïna com per al conjunt d'Europa enfront de les amenaces russes.