37 famílies de Palma, Inca i Manacor participen en un programa per restablir els vincles entre pares i fills

Actualizado: lunes, 5 mayo 2008 17:44

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) - -

Un total de 37 famílies de Mallorca -9 de Manacor, 8 d'Inca i 20 de Palma- participen en un programa experimental que han posat en marxa la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració i la Universitat de les Illes Balears, amb l'objectiu d'ajudar a pares i fills a restablir els seus vincles afectius davant situacions problemàtiques.

Així ho va explicar avui en roda de premsa la Conselleria d'Afers Socials, Josefina Santiago, qui va explicar que en una primera fase la iniciativa s'està desenvolupant en aquests tres municipis, si bé, va apuntar que la previsió és que a final de legislatura estigui integrada a la cartera de serveis de tota la comunitat autònoma.

El programa, que està dirigit a famílies amb dificultats en les quals viuen menors d'entre 7 i 13 anys, s'aplica durant 14 setmanes en sessions de treball dirigides a enfortir la competència dels pares per a, així, contribuir a prevenir el desenvolupament de conductes inadequades en els seus fills.

Les famílies que participen en les sessions han estat prèviament seleccionades pels serveis socials, després de detectar-se dificultats a l'hora d'afrontar les relacions entre pare, mare i fills.

D'aquesta manera, està previst que pel setembre d'aquest any l'experiència pilot s'estengui a Eivissa vila, Felanitx, la mancomunitat del Pla i Menorca, i a començaments de 2009 als municipis costaners.

EXPERIÈNCIA POSITIVA

Aquest programa de capacitacions parentals es basa en una experiència implantada als Estats Units, que ha estat validada per a la població espanyola pel Grup d'Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) de la UIB, dirigit per Carme Orte, qui va destacar els "bons resultats" de la iniciativa.

En aquest sentit, va indicar que d'acord amb un primer balanç de les sessions realitzades a Balears s'aprecien "canvis molt positius" en les relacions familiars, en haver-se detectat "una millora en les seves habilitats comunicatives, la distribució de treballs domèstics, i una major vinculació afectiva entre els seus membres".

Per la seva banda, el responsable de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske; la regidora de Serveis Socials a l'Ajuntament d'Inca, Margalida Horrach, i la regidora de Serveis Socials de Manacor, Catalina Riera, van coincidir en destacar la "bona acollida" que està tenint en els seus municipis i la seva contribució a donar resposta a les famílies que estan en situació de risc.