AMPL.- El Govern es compromet a recol·locar en altres companyies als treballadors acomiadats de Spanair i Futura

Actualizado: viernes, 12 septiembre 2008 17:44

L'executiu anuncia una reunió a octubre amb Aviació Civil per analitzar freqüències i connexions entre Balears i península

PALMA DE MALLORCA, 12 de setembre (EUROPA PRESS)

El Govern, a través de la Conselleria de Feina i Formació, es va comprometre avui a facilitar l'ocupació dels treballadors que puguin veure's perjudicats pel pla de viabilitat que preveuen aplicar les aerolínies Spanair i Futura, i en concret intentarà recol·locar-los en altres companyies que no hagin resultat afectades de la mateixa forma per la crisi del sector aeri, una vegada que es materialitzin els acomiadaments previstos.

Així ho ha anunciat avui el director general de Feina, Pere Aguiló, després de la reunió mantinguda avui per la comissió temporal encarregada d'analitzar la situació que travessa aquest àmbit a les illes. En la seva compareixença davant dels mitjans, Aguiló va assegurar que l'executiu autonòmic està "preparat" i "la seva sensibilitat està absolutament dedicada" a la situació dels treballadors de Spanair i Futura, que preveuen l'acomiadament de 1.200 i 600 treballadors, respectivament.

Després d'asseverar, tot i això, que la situació entorn dels acomiadaments està encara "indeterminada", va assegurar que des de la Conselleria de Feina s'està portant a terme un seguiment constant de les accions que pugui portar a terme Futura, i alhora està en permanent contacte amb el comitè d'empresa, mentre que per part de la Direcció General d'Aviació Civil "coneixen molt bé les circumstàncies de l'aerolínia", segons va indicar.

Un altre dels anuncis realitzats durant la roda de premsa va ser la reunió que mantindran el Govern i Aviació Civil el mes d'octubre vinent, on s'analitzarà la situació de les connexions interilles i entre Balears i la península. Sobre aquesta qüestió, el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Biel Vicens, va manifestar que fins ara no s'ha produït cap problema entorn de la connectivitat i les freqüències.

Tal com va subratllar, les connexions amb la península s'han mantingut, i ha afirmat que el Govern "no tolerarà" que disminueixin les freqüències o hagi problemes de connectivitat. Durant la trobada es va acordar alhora que la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació intermediï entre entitats bancàries i empreses aèries en el cas que pateixin problemes de liquiditat. "Cada vegada que una companyia, sobretot amb seu a Balears, present problemes financers, l'executiu seguirà fent d'intermediari", va recalcar.

Alhora, va assenyalar que les propostes llançades des de les aerolínies de congelar o flexibilitzar taxes, revisar els costos de navegació aèria i portar a terme un major aprofitament de l'espai aèria, ja han estat traslladades al Ministeri de Foment i a Aeroports Espanyols de Navegació Aèria (AENA). Mentrestant, des de la Conselleria de Turisme es pretén incentivar determinats mercats que s'han mostrat més sensibles davant de la crisi, com l'espanyol, l'anglès i el francès.

Finalment, va emfatitzar que la cogestió aeroportuària seguirà reivindicant-se "molt clarament" perquè Balears pugui tenir capacitat de decisió sobre els seus aeroports. Prèviament, al Consell de Govern celebrat avui, el conseller de presidència, Albert Moragues, va expressar la seva confiança que el Govern pugui [reunirseno] només amb representants del transport aeri regular sinó també de les grans empreses del xàrter i dels touroperadores.

En aquest sentit, va considerar "imprescindible i urgent" abordar amb Aviació Civil l'impacte de les taxes "ara mateix de dificultat per a les companyies", a més que institucions i entitats privades de les illes puguin participar en la cogestió i "més en una situació de crisis". "És una evidència absoluta", va recalcar Moragues.

ÀMBIT COMPETENCIAL "MOLT ESTRET"

Per la seva banda, Vicens, pesi a reconèixer que el sector aeri és "extremadament liberal" i són nul·les les intervencions que l'administració pública pot portar a terme en ell, el conseller ha afirmat que el Govern intermediarà amb les companyies des d'un àmbit competencial "molt estret". Tal com va lamentar, les companyies estan travessant per moments difícils pels que s'han vist obligades a reduir la seva operativitat, no només Spanair i Futura, tot i que va apuntar que el seu departament seguirà mantenint reunions permanents amb les companyies per analitzar mesures i actuar "al més ràpid possible".

En concret, la Comissió està integrada pels consellers de Mobilitat i Ordenació del Territori, Feina i Formació, Turisme, i Economia, Hisenda i Innovació. Segons Vicens, aquest òrgan seguirà reunint-se per fer un seguiment "molt constant".