AMPL.-El Govern inverteix 36.000 euros per investigar les fosses comunes i és partidari d'una llei pròpia per tal efecte

Actualizado: jueves, 11 noviembre 2010 18:32


PALMA DE MALLORCA, 11 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern invertirà 36.000 euros perquè en el termini de 18 mesos s'investiguin exhaustivament les 32 fosses comunes de la Guerra Civil a Mallorca, de les quals ara mateix es té constància de la seva existència de manera comprovada o probable, a través d'un conveni de col·laboració entre la Fundació Balear de la Memòria Democràtica i l'Associació Memòria de Mallorca.

A més, l'Executiu balear s'ha mostrat "partidari" de crear una Llei de Fosses pròpia de la Comunitat Autònoma que reguli la identificació i localització de les restes, tot i que ha considerat "difícil" que es tramiti abans de final de legislatura.

Així ho ha manifestat el president del Govern, Francesc Antich, en una roda de premsa on, a més, ha assegurat que el seu Executiu destinarà més fons, si cal, perquè les tasques d'investigació, exhumació i dignificació de les fosses previstes en el conveni es puguin desenvolupar correctament.

Aquest acord preveu l'elaboració d'un mapa de fosses comunes una vegada finalitzada la investigació, perquè aquest es reconegui a nivell estatal i, per tant, s'inclogui dins del pla d'enterraments de la Guerra Civil a Espanya.

Sobre aquesta qüestió, la presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha asseverat que l'actual pla, presentat per la seva entitat, es modificarà i que aquest no reflecteix tots els enterraments que poden existir a l'illa.

Per la seva banda, la consellera d'Afers Socials i presidenta de la Fundació Balear de Memòria Democràtica, Fina Santiago, ha explicat que, a través d'un grup de deu investigadors i historiadors especialitzats en aquesta qüestió, es realitzarà un estudi arqueològic de les fosses, així com un informe sobre la possibilitat d'exhumació de les restes.

En el cas que aquesta es pugui portar a terme, el Govern s'encarregarà dels tràmits judicials tot i que no ha determinat un termini de temps per a l'execució de l'exhumació.

D'altra banda, l'equip d'investigació intentarà localitzar aquells enterraments l'existència dels quals no està comprovat però sí és probable, la morfologia de la zona en la qual es troben i el tipus de fossa, així com si aquesta es troba en un terreny de propietat particular i totes les dades de les possibles víctimes desaparegudes que poden estar enterrades en ella.

Actualment, a Mallorca existeixen 32 fosses comunes de les quals 23 estan comprovades i, per tant, es coneix on estan localitzades i que aquí es troben enterrades víctimes del Franquisme; i nou quina existència és probable.

Les fosses comprovades se situen a Calvià, Palma, Deià, Alaró, Selva, Bunyola, Sencelles, Santa Margalida, Algaida, Llucmajor, Montuïri, Llucmajor, Petra, Porreres, Felanitx, Manacor, Son Servera i Santanyí. Mentre que aquells enterraments l'existència dels quals és probable es localitzen a Esporles, Santa Maria, Inca, Sóller, Pollença, Alcúdia, Sant Joan, Campos i Santanyí.

1.400 VÍCTIMES ENTERRADES A MALLORCA

Segons les dades que estudia l'Associació Memòria de Mallorca, existeixen aproximadament 1.400 víctimes enterrades en fosses comunes a Mallorca, tot i que no totes elles estan identificades amb noms i cognoms.

Algunes de les fonts consultades per l'entitat per tal efecte són registres dels cementiris, certificats de defunció, registres civils, obres de planificació o ampliació d'enterraments, fotografies i llibres d'autòpsies dels cementiris.

A més, Oliver ha recalcat la importància de les fonts orals a través de testimonis de la repressió i familiars de les víctimes juntament amb la informació que poden aportar.

Alhora, la presidenta de l'entitat ha asseverat que en molts casos no han pogut identificar a les víctimes, ja que no tots els cementiris dels municipis disposen de certificats de defunció de l'època.