AMPL.- L'Audiència Provincial decreta per a Massot presó sota fiança de 200.000 euros davant del risc de fuga

Actualizado: viernes, 19 diciembre 2008 18:54

La Fiscalia només demanava la retirada del seu passaport, mentre que l'acusació particular va reclamar presó sota fiança de 300.000 euros

PALMA DE MALLORCA, 19 de desembre (EUROPA PRESS)

L'Audiència Provincial de Palma ha decretat avui presó sota fiança de 200.000 euros per a l'ex-director general d'Ordenació del Territori del Govern, Jaume Massot, xifra que suposa 100.000 euros menys del que demanava l'acusació particular, exercida per l'Ajuntament d'Andratx, que va sol·licitar per a l'imputat presó sota fiança de 300.000 euros, perquè considera que existeix un "altíssim risc de fuga".

Així ho ha decidit la secció segona de l'Audiència Provincial formada per Juan Catany, Diego Gómez-Regne i Juan Pedro Yllanes, que en la seva interlocutòria justifica aquesta mesura cautelar, davant les "serioses i importants dubtes" pel que fa a quins poguessin ser les "verdaderes intencions" de Massot de quedar o no a expenses del Tribunal, tenint en compte que podria tenir "importants i quantiosos ingressos no declarats i ocults" procedents de la seva activitat delictiva, que li concedirien una "capacitat i possibilitats econòmiques que afavoririen la seva possible evasió i fuga de la justícia".

Es dóna la circumstància que el fiscal Anticorrupció, Juan Carrau, no va sol·licitar presó preventiva per a Massot, ja que malgrat considerar que existia "cert risc de fuga", va estimar que amb la retirada del passaport i l'obligació de presentar-se davant de l'Audiència Provincial de Palma cada 15 dies ja era suficient per a "mitigar-lo", tenint en compte que "ha comparegut a tots els encontres judicials, tot i que ha viatjat a l'estranger".

La representant de l'acusació particular, Isabel Fluxá, va mostrar la seva "satisfacció" per la decisió judicial, minuts després de justificar durant la visteta oral celebrada aquest matí a l'Audiència Provincial la seva petició de presó per a Massot, perquè considera que existeix un "altíssim risc de fuga", a causa que ja té imposades dues condemnes que ascendeixen a vuit anys i mig de presó, corresponents a dues peces separades del cas Andratx.

DUES CONDEMNES PENDENTS DE VUIT ANYS I MIG

Precisament, aquest ha estat un dels principals arguments del tribunal per decretar l'ingrés sota fiança per a l'ex-director general, ja que en la seva interlocutòria recorda que l'acusat té dues condemnes pendents de fermesa que sumades "suposarien haver de complir una pena privativa de llibertat de 8 anys i 6 mesos de presó".

A més, la interlocutòria de la Secció Segona de l'Audiència Provincial assenyala que contra Massot pesen altres procediments pendents de judici en els quals se li imputen delictes de blanqueig de capitals, tràfic d'influències, suborn i negociacions prohibides.

D'altra banda, indica que Massot compatibilitzava la seva activitat com funcionari de l'Ajuntament d'Andratx i després en la seva condició de director general d'Ordenació del Territori amb el Govern, amb la de l'exercici professional i d'assessorament a través de l'empresa Territori Assessors, de la qual pogués "haver-se servit per a l'obtenció d'ingressos no declarats".

En aquest sentit, el tribunal explica que la conducta de prevaricació per la qual ha estat condemnat Massot d'emissió de dictàmens injustos en els assumptes urbanístics en els que devia informar per a l'obtenció de llicències "podria estar relacionada amb el cobrament de comissions il·legals o d'assessorament amb tal finalitat il·lícita".

D'altra banda, estima que existeix risc de fuga, a causa que Massot té dos fills ja majors i està casat amb una dona de nacionalitat francesa i ha realitzat diversos viatges a França, "devent suposar que coneix i domina l'idioma francès, de manera que això li concedeix una major llibertat de moviments".

"PENSO DEFENSAR LA MEVA INNOCÈNCIA"

Després de la lectura de la interlocutòria, Massot va sortir de l'Audiència Provincial emmanillat i amb cara seriós i aspecte tranquil i va ser introduït en un vehicle policial camuflat, que ho va conduir a la Presó Provincial de Palma, on passarà la seva primera nit en el mòdul d'ingressos.

Una vegada coneguda la decisió judicial, l'ex-director general no va fer cap declaració als mitjans de comunicació, tot i que durant la visteta, va sostenir que no pensava fugar-se, a causa de què "tinc unes obligacions familiars i perquè penso defensar la meva innocència" en les diferents peces del cas Andratx en les que està imputat, "exactament igual que he fet amb les dues peces anteriors".

"Sempre he afrontat la meva responsabilitat i estic absolutament convençut que sóc innocent", va subratllar, i alhora va insistir que no pensa "eludir" la seva responsabilitat.

En similars termes es va expressar la seva advocada, Carolina Ruiz, qui va recalcar, durant la visteta oral, que "no existeix risc de fuga", a causa de què, segons va assenyalar, és "evident l'arrelament familiar" de Massot, qui està casat i té dos fills, dels quals un pateix "trastorn obsessiu compulsiu i, per tant, requereix d'unes atencions especials".

"NO TÉ MITJANS ECONÒMICS"

A més, va afegir que l'ex-director general d'Ordenació del Territori en el passat Executiu del popular Jaume Matas "no té mitjans econòmics que li permetin viure en un altre país", ja que "no té patrimoni i els únics ingressos que tenia eren els derivats de la seva activitat professional". Així, va revelar que en el 2007, Massot tenia un patrimoni de 35.000 euros i va ressaltar que actualment i com a conseqüència de la seva situació processal "no té possibilitat de trobar un treball professional lliure".

La lletrada va recordar que Massot va gaudir de dos permisos judicials a l'estiu del 2007 i del 2008 per viatjar a l'estranger després de la primera sentència condemnatòria pel cas Andratx que els va complir "escrupolosament". Alhora, va apuntar que s'ha presentat recurs de cassació davant del Tribunal Suprem en contra de les dues condemnes que pesen sobre el seu client, una de cinc anys i una altra de tres anys i mig, pel que va recalcar que encara no existeix sentència ferma.

Per la seva banda, l'acusació particular, Isabel Fluxá, va indicar que Massot encara està pendent de ser jutjat d'una peça "importantíssima" del cas Andratx en què està imputat pels delictes contra l'ordenació del territori, el blanqueig de capitals, negociacions prohibides i cobrament de comissions il·legals.

"Existeix uns diners que no ha aflorat i té diversos procediments judicials en marxa", ha afirmat, i alhora va recordar que malgrat que està casat, la dona de Massot no és de nacionalitat espanyola, mentre que els seus dos fills són majors d'edat. "Massot té molt que guanyar eludint l'acció de la Justícia i res que perdre", va concloure Fluxá.

DOS EX-DIRECTORS GENERALS A LA PRESÓ

Tot i les dues esmentades condemnes, Massot mai havia estat a la presó i només va estar en els calabossos de la Guàrdia Civil durant 72 hores, després de ser detingut el 27 de novembre del 2006, al costat de l'alcalde d'Andratx, Eugenio Hidalgo, i l'ex-zelador municipal, Jaume Gibert, en el marc d' una operació contra la corrupció urbanística.

Amb Massot ja són dos els ex-directors generals de l'executiu de Jaume Matas que han ingressat a la presó, després que també hagi [permanecido] a la presó l'ex-director general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, qui va ser posat en llibertat el passat 2 de desembre, després de dipositar una fiança de 100.000 euros, pel cas del Consorci de Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB).