Balears registra 52 donacions d'òrgans procedents de 17 persones en els cinc primers mesos del 2008

Actualizado: miércoles, 4 junio 2008 16:04

Un total de 10.500 balears ja disposen del carnet de donant


PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

Balears va registrar entre gener a maig del 2008 un total de 52 donacions d'òrgans -29 ronyons, 13 fetges, tres cors, quatre pulmons i tres pàncrees- procedents de 17 donants diferents, de manera que s'han guanyat 487 anys de vida.

Des que va començar la campanya de promoció del carnet de donant, en 1998, les xifres de peticions s'han incrementat notablement, de manera que només aquest any 578 persones han sol·licitat el document acreditatiu i 10.500 balears ja ho tenen.

Així ho va expressar avui el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, durant la visita que va realitzar a la carpa situada a la Plaça Espanya amb motiu del Dia Nacional dels Donants d'Òrgans i Teixits. Segons va precisar, totes les donacions d'òrgans s'han realitzat a l'Hospital Son Dureta i segons va dir es preveu acabar l 'any amb 40 donants.

Pel que fa al tipus de donacions, el conseller va precisar que hi ha hagut vuit de teixit osteotendinós, 20 còrnies, cinc vàlvules cardíaques, cinc membranes amniòtiques i 92 unitats de sang de cordó umbilical. Unes accions que responen a un "acte altruista i voluntari" perquè -va afegir- cada donació "suposa que algú guanya 30 anys de vida", va indicar el conseller.

Les donacions de teixits s'han realitzat als hospitals de Son Dureta -teixit osteotendinós, còrnies, vàlvules cardíaques, membrana amniòtica i sang de cordó umbilical-, Son Llàtzer -còrnies i sang de cordó umbilical-, Can Misses -teixit osteotendinós i còrnies- i l'Hospital de Manacor -sang de cordó umbilical-.

El conseller va destacar que des de fa uns anys Balears ha assegut les bases d'una coordinació d'un treball al camp de la donació, una mesura que "a poc a poc" va donant resultats. Alhora va recordar que a final de 2007 es va aprovar un decret que conformava l'estructura de la xarxa de trasplantaments i donacions i va anunciar que fa, aproximadament deu dies, que va signar dos ordres de la creació de dos registres que no existien a les Balears: un de malalts renals i un altre de trasplantaments i donacions, "dos instruments molt importants d'informació per a la nostra Comunitat Autònoma".

La presidenta de l'Associació per a la Lluita Contra les Malalties de Ronyó (ALCER), Manuela de la Vega, va expressar el seu agraïment a la societat balear "per ho bé que s'estan quedant amb el missatge que donar òrgans és regalar vida".

De la Vega va reiterar la necessitat que les persones se sensibilitzin amb el tema i la seva "alegria" per la firma del decret per al registre de malalts renals ja que aquest permetrà -va afegir- "conèixer exactament quantes persones hi ha en diàlisi, quantes hi ha trasplantades i quantes hi ha en llista d'espera en aquesta i en altres Comunitats". Actualment existeixen "unes 470 persones trasplantades a Balears de ronyó", va apuntar.

La presidenta va destacar que el 2005 les Illes van ser la primera comunitat en donació d'òrgans de tot l'Estat i, ja que Espanya també es situa en primers llocs de donació, "érem la població més solidària de tot el món", va expressar.

Finalment, Sonia Gutiérrez, presidenta de l'Associació Balear de la Malaltia d'Andrade (ABEA), va assenyalar el seu agraïment davant dels donants i familiars perquè "és com si ens haguéssim donat una segona oportunitat".