CAEB considera l'economia "estancada", situa l'avanç del PIB per a 2008 en el 0,1% i no descarta tancar en negatiu

Actualizado: miércoles, 17 diciembre 2008 14:54

La confederació patronal estima un increment de la taxa d'atur del 30%, tot i que el segment dels treballadors estrangers es manté


PALMA DE MALLORCA, 17 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) va considerar que l'economia de la Comunitat Autònoma està "estancada dins d'una crisi", va situar l'avanç del producte interior brut (PIB) per tot 2008 en el 0,1% --front a l'1,4% estimat pel CRE a començament de novembre-- i, de fet, no descarta tancar en negatiu un exercici del qual va ressaltar que està només un poc per sobre dels mals resultats obtinguts en 2002.

Així ho va manifestar el president de la patronal, Josep Oliver, durant la presentació de l'avanç del 'Informe de Conjuntura Econòmica Balear 2008', basat en dades fins al passat 30 de novembre, qui va detallar que, per illes, el PIB de Mallorca serà l'únic amb resultats positius, amb una evolució del 0,2%, que "a penes es pot anomenar creixement", va precisar; mentre que Menorca registra un descens del 0,7% en aquest índex, i del 0,2% les Pitiüses.

Per sectors d'activitat, el primari experimenta un descens del 0,2%, després de créixer els últims anys --especialment el 2006--, la Construcció baixa en un 3,3% %, després de créixer en positiu fins a un 3,6% els últims anys. I, per part seva, Indústria estén a la baixa (-2,5%), afectat per la baixada del passat; mentre que els Serveis es mantenen lleugerament a l'alça, amb un 0,6% respecte a 2007.

Oliver va destacar que la taxa mitjana --davant dels onze primers mesos dels últims anys-- de l'ocupació "decreix molt poc" a Balears, amb un descens de 7.000 persones respecte al passat exercici; tot i que les taxes són difícilment comparables amb les de fa una dècada, ja que en 1998 havia 130.000 treballadors menys incorporats al mercat laboral. Per primera vegada en aquest període, les illes registren una "línia descendent, tot i que molt lleugera", va precisar.

Només el segment dels treballadors estrangers es manté --tot i que redueix el seu increment al 3 %, respecte del 18% i 10% dels últims dos anys--; mentre el conjunt de la taxa d'atur augmenta un 30 % de mitjana; evolució empesa, entre d'altres aspectes, per l'increment del 5,6% en els costos laborals, que va qualificar de "molt elevat". En total, el volum d'assalariats va baixar en els primers onze mesos d'aquesta any en un 2,3 %, segons CAEB.

I, tota aquesta situació, té la seva ressonància en el descens del consum, que està afectant d'una manera especial al sector Comerç, però també a la resta de l'economia. Amb un descens en la taxació d'habitatges, la licitació d'altres noves --al col·legi d'Arquitectes-- va baixar un 65 %. Com a conseqüència d'això, la Construcció és l'activitat que es troba actualment en pitjor situació, i la que major quantitat d'aturats va aportar en el que portem d'any.

EL TURISME ES MANTÉ

Respecte a l'activitat turística, l'avanç de l'informe de conjuntura de CAEB indica que l'afluència de visitants "es manté" però "s'estanca", amb una evolució del 0,1 %, una estada mitjana amb pocs canvis, i descensos de passatgers arribats a l'arxipèlag, tant per via marítima com per aèria, amb un 1,8% de caiguda en aquesta última modalitat. Mentre que ha repuntat al segment de creuers, el que contribueix que els ingressos d'aquesta indústria augmentin "molt lleugerament", amb un 1,2% per a aquest any, respecte del 5% o el 6% d'anys anteriors.

En general, Oliver va considerar les dades coneguts com a "dolents", condicionats per una sèrie de situacions internacionals a les quals se supedita l'economia balear i en les que "no tenim molt que dir", va lamentar. De fet, va establir una comparació entre els resultats del 2008 i els que es van produir en la crisi del petroli de 1973, tot i que va matisar que en aquesta ocasió el panorama és "molt més complex", amb un ampli ventall de problemes i agents afectats per ells.

SITUACIÓ SEMBLANT A 1973

En aquella època, es van multiplicar els concursos de creditors --en aquella època 'suspensió de pagaments--, fallides empresarials, una inflació "disparadíssima", així com un "descens molt important en l'ocupació" hotelera. De manera que "va ser el moment més dur que s'ha passat a Balears", com a mínim en època recent. Una conjuntura que no va descartar que pugui tornar a donar-se, a tenor d'allò "preocupant" de la situació actual en tots els sectors d'activitat econòmica, que, a més, "estan molt entrellaçats", ha afegit .

Pel que fa a les perspectives de de cara a l'evolució econòmica de les illes en 2009, Josep Oliver va manifestar el "desig" de la confederació d'"infondre la màxima confiança en el món empresarial" i, sobre aquesta qüestió, va esperar un creixement de les inversions "en el futur", va estimar que els resultats milloraran "a partir de maig" i va aprofitar per recordar que Balears "entra molt ràpid en les situacions negatives, però també surt amb més rapidesa", segons els referents històrics.