Comunitats amb nous Estatuts advoquen per una major col·laboració entre elles i per avançar juntes cap a l'autogovern

Actualizado: miércoles, 9 julio 2008 19:17

SARAGOSSA, 9 de juliol (EUROPA PRESS)

Saragossa va acollir avui la primera trobada entre els màxims responsables del desenvolupament autonòmic de les comunitats que han reformat els seus Estatuts d'Autonomia en la passada legislatura, comunitats que van advocar per una major col·laboració entre elles i per avançar juntes cap a l'autogovern.

La reunió està organitzada per la direcció general de Desenvolupament de l'Estatut d'Aragó i va comptar amb l'assistència de representants de València, Catalunya, Andalusia, Balears, Castella-la Manxa i Aragó.

Abans de reunir-se, van comparèixer davant els mitjans de comunicació el vicepresident d'Aragó, José Ángel Biel; el vicepresident de la Junta d'Andalusia, Gaspar Zarrias; el conseller de Governació de la Generalitat Valenciana, Serafín Castellano; el conseller d'Interior i Relacions institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura; i la directora general d'Interior de les Balears, Joana M. Socías.

El conseller de presidència de Castella i Lleó, José Antonio de Santiago-Juárez, no va assistir a aquesta trobada informativa ja que es trobava amb els Prínceps d'Astúries que avui van visitar els pavellons autonòmics a l'Exposició Internacional que Saragossa acull del 14 de juny fins el 14 de setembre.

El vicepresident aragonès, José Ángel Biel, va assenyalar que aquestes sis comunitats autònomes representen més de la meitat del territori i de la població d'Espanya i "tenen molt a dir en el desenvolupament de l'Estat de les Autonomies", que dependrà "de com es vagi interpretant la Constitució i de com es desenvolupin aquests sis Estatuts d'Autonomia" recent reformats, va dir.

El polític aragonès va agregar que "Estat som tots i no només l'Administració General" i per això "tots hem d'opinar sobre com es dissenya aquest Estat de les Autonomies, al qual la Constitució de 1978 deixa un gran marge de maniobra", va recalcar.

INTENSIFICAR COL·LABORACIÓ.

El vicepresident d'Aragó va considerar "convenient" que s'intensifiqui la col·laboració entre les diferents comunitats, que pot ser "molt constructiva i positiva per l'Estat" i en què ningú ha de veure "cap tipus d'enfrontament".

Segons la seva opinió, el desenvolupament de l'Estat de les Autonomies "no només depèn de com es relaciona cada comunitat amb l'Estat central, sinó de quins són els àmbits de cooperació entre les diferents comunitats".

Finalment, va proposar crear un grup de treball dels directors generals responsables del desenvolupament estatutari d'aquestes sis comunitats autònomes i fer una segona reunió en una altra comunitat autònoma.

ESPANYA NO S'HA TRENCAT

El vicepresident de la Junta d'Andalusia, Gaspar Zarrias, va saludar aquesta trobada perquè "sempre és bo que les comunitats autònomes fem una posada en comú" i va opinar que el "pas" donat a Espanya i en els diferents territoris amb aquestes sis reformes estatutàries "no només no ha trencat Espanya per cap lloc, sinó que l'ha fet, si és possible, més fort".

Gaspar Zarrias va recordar que la seva comunitat va ser la primera que va plantejar la reforma, tot i que la va aprovar la tercera, amb l'objectiu de fer un Estatut "que s'adeqüés a l'Andalusia del segle XXI" i que fora un text "amb el màxim consens".

El vicepresident ha reconegut que això últim no es va aconseguir al parlament andalús, però sí en les Corts Generals, on l'Estatut va obtenir el suport dels tres grups polítics majoritaris, el Partit Socialista, el Partit Popular i Esquerra Unida.

Des de la seva aprovació, s'han promulgat 16 lleis, de les quals deu suposen un desenvolupament "implacable de l'Estatut" i les sis restants es refereixen a drets que incorpora el nou text, com les lleis d'educació i sanitat.

OPORTUNA I IMPRESCINDIBLE.

El conseller d'Interior i Relacions institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura, va estimar que aquesta reunió és "oportuna i imprescindible" en un moment en el qual sis comunitats autònomes han reformat els seus Estatuts, la qual cosa significa un "canvi de model d'Estat en un determinat sentit" i perquè "cal que parlem per veure com va a aquest desenvolupament".

Saura va advocar per establir "un espai de cooperació" i per l'"intercanvi d'opinions", sense fer un front contra ningú, ja que el desenvolupament estatutari "ha de tenir necessàriament l'opinió i reflexió no només del Govern espanyol sinó també dels governs regionals".

El polític català va indicar que a Espanya hi ha un "dèficit" en les "relacions horitzontals" entre comunitats autònomes que no es dóna en cap altre país del món descentralitzat, compost o federat i va estimar que la reunió d'avui "seria un èxit si poguéssim donar continuïtat a aquest grup de treball i fora l'embrió d'aquesta necessitat de col·laboració horitzontal".

Tot això, va afegir, "no suposa que no existeixin diferències polítiques ni que hagi que tractar-les en aquestes instàncies" o que es pretenguin "eliminar tots els conflictes", sinó que suposa treballar coordinadament i crear un espai que "si això avança, en un determinat moment" podria significar "posicions polítiques davant d'algunes qüestions que el govern espanyol plantegi" i va posar com exemple el desenvolupament de la llei de dependència.

DIÀLEG I CONSENS.

El conseller de Governació de la Generalitat Valenciana, Serafín Castellano, va agrair la iniciativa i va argumentar que "el diàleg i el consens sempre han d'estar presents en els grans temes d'Estat", com és l'organització territorial i el desenvolupament estatutari.

En aquest últim cas, va assenyalar, hi ha d'haver "diàleg i consens permanent entre totes les administracions i comunitats autònomes". En aquest sentit, va agregar, reunions com la d'avui "posen en valor el que s'està fent en les diferents comunitats" i "són tremendament positives".

Alhora, va defensar la necessitat de què sigui una realitat "el compliment i desenvolupament" dels estatuts reformats i va recordar que l'Estatut valencià va ser el primer en reformar-se i es va fer amb "consens" i "amb el màxim respecte a la Constitució" i "dins això hem d'anar avançant". Sobre aquesta qüestió va indicar que ja s'han desenvolupat onze lleis i creat noves institucions fruit del nou text.

AVANÇAR JUNTS.

La directora general d'Interior de Balears, Joana M. Socías, va qualificar de "magnífica idea" reunir a les sis comunitats autònomes per debatre qüestions comunes i per "fer un front horitzontal, no en contraposició a l'Estat, sinó per posar punts en comú" i "avaluar noves idees força que sorgeixen de l'Estatut d'Autonomia" i així "avançar junts cap al nou autogovern".

Socías va opinar que aquestes reunions han de tenir continuïtat i convertir-se en un "camí llarg" de col·laboració. D'altra banda, va comentar que els sis nous Estatuts inclouen els nous drets socials.

La directora general també va destacar que la seva reforma estatutària entén els Consells Insulars com autèntiques institucions autonòmiques, la qual cosa fa que a la seva comunitat tinguin una "doble descentralització", una "situació peculiar que es pot donar en altres comunitats autònomes a nivell municipal".

VISITA A L'EXPO.

Després de la sessió de treball a la Sala Bayeu de l'Edifici Pignatelli, seu del Govern aragonès, els participants van visitar el Pavelló d'Aragó a l'Exposició Internacional Saragossa 2008, on van dinar.

A la tarda, visitaran els pavellons de Castella i Lleó, Andalusia, Catalunya, Balears i València. El lema de l'Expo 2008 és 'Aigua i desenvolupament sostenible'.